Roué Verveer, op dit moment één van de grootste cabaretiers van Nederlands en van Surinaamse komaf, geeft in de video hieronder tip over succesvol worden. Hij vertelt over hoe het nooit zijn plan was om cabaretier te worden en hoe zijn grote succes is ontstaan. 

Via social media zag ik dat Roué Verveer in Groningen een voorstelling van zijn theatershow zou spelen. Dezelfde dag had ik Jörgen Raymann aan de telefoon, een goede vriend van Verveer. Ik vroeg of hij wilde vragen of Roué een kwartier tijd voor me vrij zou willen/kunnen maken om hem te interviewen. Later op de middag liet Jörgen me weten dat ik om 18:45 uur langs kon gaan in de Stadsschouwburg in Groningen om Verveer te interviewen.

Om 18:40 uur was ik op locatie. Eenmaal in de kleedkamer was Verveer in totale focus en luisterde hij naar Bruno Mars. “Dat is mijn routine voor de show,’’ vertelde Roué mij.
Ik kreeg een warm welkom en een vriendelijke lach en meteen communiceerde Verveer alsof we elkaar langer kenden, “zeg maar jij hoor en geen u,” zei hij.

Racisme
Ik begon het interview met het onderwerp racisme en discriminatie en met de vraag of hij daar ooit mee te maken had gehad. Hierop antwoordde hij dat hij nooit met rechtstreeks racisme te maken heeft gehad, niet dat hij het gemerkt heeft in ieder geval. Toen ik na het interview de show bijwoonde, bleek dat Verveer ditzelfde onderwerp behandelt in zijn show. Hij verteld hoe zijn niet-witte vrienden in Amsterdam bij alle kroegen werden geweigerd. “Sorry jongens, we zitten vol,” kregen ze steeds te horen. Week in, week uit, terwijl witte mensen wel naar binnen mochten. Ook vertelt Verveer dat sommige theaterdirecteuren bijvoorbeeld zeggen: “We hebben dit jaar al drie allochtonen, dus we boeken Roué volgend jaar wel.” Of dat racisme is? Zou kunnen, maar het heeft ook met onwetendheid te maken, vindt Verveer. Hij vindt het wel een rare manier van boekingen doen.

Succes
Verveer is één van de grootste cabaretiers van Nederland, dus wilde ik graag weten hoe je in Nederland succesvol kunt worden als allochtoon zijnde. Hij zei een paar mooie dingen waar ik heel veel mee kan en inspiratie uithaal. “Ik geniet van het nu en ben dankbaar voor wat ik al heb, ik denk dat dat veel te maken heeft mijn succes,” vertelt hij. Ook benadrukt hij het belang om een culturele basis te hebben; “door trouw te blijven aan mijn afkomst kan ik me makkelijker aanpassen aan Nederland, of welk land dan ook,” vind ik één van de mooiste dingen die hij zei.

Verveer vertelde hoe zijn carrière is begonnen, dat hij nooit cabaretier wilde worden. “Ik heb het nooit zo gepland, het is zo gelopen.” Onder andere Najib Amhali is daar medeverantwoordelijk voor.

“Ik ben niet bezig met de volgende stap, anders geniet je nooit van de stappen die je al hebt gemaakt. Geniet van het moment en herken kansen,” aldus Roué Verveer.

Het was een erg inspirerend gesprek en zijn show was hilarisch. Heel veel herkenbare verhalen. Hij speelt in op de actualiteit, brengt het luchtig maar inspireert ook. Mijn gesprek met hem kun je bekijken in de video hieronder.


Volg ons:


Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in