Waar wij in geloven
Wij geloven in het gelijke recht om anders te zijn, in het creëren van ruimte waar plaats is voor het anders zijn. Wij geloven in het vinden van elkaar op basis van gelijkenissen en in het versterken van elkaar doormiddel van duidelijke verschillen. We geloven niet in het behandelen van een ander zoals je zelf behandeld wilt worden maar in het behandelen van een ander zoals hij of zij behandeld wilt worden. En om dat te kunnen op individueel niveau moet je elkaar eerst leren kennen en elkaar leren begrijpen. Dat is wat we zien als onze bijdrage aan Nederland, een inzicht geven in verschillen.
Wij vechten namelijk niet tégen hokjesdenken maar vóór het bewust worden van hokjesdenken, hokjes en in het omarmen van hiervan. Want soms kun je pas dichter tot elkaar komen als je de afstand accepteert en begrijpt.
Voorbeeld Allochtoon streeft niet naar gelijkheid waarin iedereen dezelfde kansen krijgt. Wij geloven juist in het gelijke recht hebben om anders te zijn.
Geschiedenis
Voorbeeld Allochtoon werd in april 2012 gelanceerd door George Arakel. Een ex-vluchteling die als allochtoon-zijnde tegen dingen aanliep in de samenleving en daar zijn eigen oplossing voor bedacht.
Het werd eerst gelanceerd als een media platform waar Arakel zelf, en andere allochtone landgenoten, van zich konden/kunnen laten horen door columns te schrijven, nieuws te publiceren en inspirerende interviews te publiceren. Hiermee tackelt Arakel de frustratie van allochtonen dat de media over ons praat en niet mét ons. De content is erg uiteenlopend, soms wrang, soms boos en gefrustreerd, soms liefdevol en soms verfrissend met nieuwe inzichten. Informatieve content en blik verruimende content.
Sinds 2013 hebben wij ook lezingen ontwikkeld over hokjesdenken binnen organisaties. Dit is ons meest geboekte interactieve lezing. Daarnaast zijn er ook sprekers van allochtone komaf via ons platform te boeken. Sprekers over diversiteit maar ook over ondernemerschap. Ook sprekers met vluchtverhalen maar ook dichters en artiesten.
In 2014 begonnen wij met het organiseren van de seminars “Ambities, doelen & dromen’’ die altijd gepaard ging met samenwerking met als bedrijven als ABN AMRO aan de zuidas in Amsterdam, Google, Young Capital en IBM. Met deze seminars zijn we voorlopig gestopt.
In 2015 kwam het Voorbeeld Allochtoon succesboek uit met de titel “Persoonlijk succes is een keuze”. Deze wordt alleen nog via onze platform verkocht en niet meer via (online) boekhandels.
In 2016 begon de Voorbeeld Allochtoon theatertour waarbij George Visser Producties het management deed en Omdenken het project begeleidde. Na één seizoen besloot Arakel de theatershow stop te zetten wegens omstandigheden.
Sinds halverwege 2017 is Voorbeeld Allochtoon in zijn geheel gestopt met haar activiteiten.
In 2022 is het platform opnieuw vormgegeven en is het langzaam bezig met een terugkeer. Het plan is pom einde van het jaar weer volledig operationeel te zijn.
Hoewel we eerst begonnen zijn als een media platform die opiniestukken, nieuws artikelen en interviews publiceerde is dat inmiddels, sinds 2020, een klein beetje veranderd.
Visie
Hoewel we ontstaan zijn uit de gedachte dat we andere voorbeelden van allochtonen willen laten zien dan de media doet en wij etnische diversiteit op de arbeidsmarkt willen bevorderen is onze visie en koers sinds 2020 een beetje veranderd.
Het doet waarmee we begonnen zijn is nog steeds onderdeel van ons doel. Echter is er een groter doel bij gekomen. Nog steeds willen we de voorbeelden van allochtonen op ons platform weergeven zoals we dat voorheen deden. Dat is ongewijzigd. Ook onze opinie stukken zullen ongewijzigd blijven. Wat we als koers hebben veranderd is dat we ons minder willen richten in he forceren van etnische diversiteit binnen bedrijven (arbeidskracht) en ons meer gaan focussen op het bevorderen van etnische diversiteit als bedrijven zelf. Dus het stimuleren van ondernemerschap onder allochtonen. Minder focus op werknemer zijn en meer focus als gemeenschap om werkgever te worden. Omdat wij erin geloven dat we niet meer op deuren hoeven te kloppen maar een deur kunnen zijn. We zijn ervan overtuigd dat dat ons minder kwetsbaar maakt en een sterkere positie in de samenleving geeft.
Wat we doen
Online zijn we nog steeds het platform dat content creëert. Nieuwswaardig, actueel, informerend en inspirerend. Van opiniestukken tot columns, nieuws artikelen en ook waardevolle en inspirerende interviews. Hoewel eerder Nieuws, interviews en columns deden is dat sinds 2020 gewijzigd. Die drie categorieën zijn weg uit de menubalk van de website. In plaats daarvan hebben we onderwerpen geïntroduceerd waar we over schrijven als platform. Onderwerpen als Diversiteit, Hokjesdenken en Ondernemerschap.
Daarnaast verzorgen we lezingen in opdracht over hokjesdenken, etnische diversiteit, ondernemerschap en feliciteren we sprekers met vluchtverhalen.
Ons grootste doel in wat we doen is Nederland in zijn verscheidenheid meer in harmonie brengen.