Er is onder allochtonen drie keer meer werkloosheid, dan onder autochtonen. Ik vraag me af wat ik zelf kan doen om mijn kansen te vergroten. Één van de antwoorden die ik regelmatig tegen kom, is dat ik meer moet netwerken. Helpt netwerken echt? En hoe netwerk ik dan? Ik ging langs bij de netwerkkoning Charles Ruffolo om daar antwoorden op te krijgen. 

Charles Ruffolo is, zoals hij zegt, een Italiaanse Amerikaan, die hier in Nederland is komen wonen. Ondertussen heeft hij een indrukwekkend netwerk opgebouwd. Van de grootste multinationals tot wereldwijd bekende mensen zoals voormalig president Clinton, zakenman Richard Branson en Stedman Graham, wat dus betekent dat hij één stap is verwijderd van Oprah Winfrey. Hij is dan ook de perfecte persoon om van te leren als het om netwerken gaat!

75% van de banen via netwerk
In mijn boek, dat ik in 2015 schreef, vertel ik over een onderzoek dat de conclusie heeft dat 75% van de banen weg wordt gegeven door middel van netwerk. Dat is een behoorlijk aantal. Toen ik het aan Charles Ruffolo, de netwerkkoning vroeg, bevestigde hij dit. Dat betekent dat het hebben van een groot en effectief netwerk je kansen op de arbeidsmarkt daadwerkelijk zou vergroten en dat we actiever zouden moeten netwerken.

Wel belangrijk
Vanuit mijn eigen culturele achtergrond weet ik dat netwerken niet echt gestimuleerd wordt, omdat ik in mijn opvoeding mee kreeg: “Dit is Nederland, hier is het papiertje het belangrijkste”. Het is pas de afgelopen paar jaar dat ik steeds bewuster wordt van hoe belangrijk een netwerk eigenlijk is, ook hier in Nederland, en misschien wel juist hier in Nederland.

Hoe?
Dan is uiteraard de vraag; hoe netwerk je? Veel mensen vinden het lastig om een gesprek te beginnen en op gang te houden. Netwerken is een grote drempel voor veel mensen, dat was het heel lang ook voor mij en is het soms nog steeds. Daar gaf Ruffolo hele handige, praktische en waardevolle tips voor in dit interview. Als je na het zien van dit interview meer tips wilt en meer over netwerken wilt leren, dan raad ik je zijn boek ‘Netwerk je Weg naar Succes‘ zeker aan! Veel kijkplezier.


Volg ons:


Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in