De Nederlandse hypocrisie over Qatar begint me enorm op de zenuwen te werken. Zoals vaker worden er vingers gewezen om de aandacht van zichzelf af te leiden. De splinter in de oog van de ander wordt wel gezien maar de balk in eigen oog wordt verdoezeld. 

Nieuwsprogramma’s, talkshows, avondshows en heel veel BN’ers, zijn er allemaal mee bezig; de mensenrechtenschending van Qatar. Ze vinden het allemaal schandalig dat het WK daar wordt gehouden terwijl het zoveel mensenlevens kost. Maar, als de vraag komt of dezelfde mensen die dat allemaal zo erg vinden, het gaan boycotten is het antwoord “Nee hoor, ik ga gewoon kijken”. Want tja, het gaat toch plaats vinden en ze houden van voetbal. Waarom zou je dan niet kijken? Dat is hypocriet ten top.

Schuldgevoel afkopen met een tientje 
De opmerking van schrijver Jan Terlouw bij OP1 illustreerde de hypocrisie van Nederland in volle teugen. Hij stelde voor dat we met zijn allen een tientje ‘’ergens storten’’ elke keer als we een wedstrijd kijken. Waar dat ergens is en wat ermee moest gebeuren had hij nog niet bedacht. Het enige wat hij had bedacht is een manier om zijn schuldgevoel af te kopen en iedereen aan tafel bleek het met hem eens te zijn ook. 

Elke keer dat hij het stadion dan ziet en eraan wordt herinnert hoeveel mensen daar zijn omgekomen om zijn plezier mogelijk te maken kan hij dan denken “ja maar ik heb wel een tientje gestort”. Bravo aan hypocrisie. 

En de mensenrechtenschending in eigen land?
Goed, je hebt je schuldgevoel afgekocht met een tientje en bent lekker naar je bloederige stadion gaan kijken met een zak chips op je schoot en een biertje in je hand, maar hoe zit het dan met de mensenrechtenschending op eigen bodem? 

Zijn we vergeten dat er onlangs zelfs een baby van 3 maanden is overleden terwijl die van Nederland op straat moest gaan slapen in Ter Apel? Op een veldje? Al die mensen die in Europa verdronken zijn in boten door het ontbreken van een duidelijk asielbeleid in Nederland? Al die gemeentes die mensen weigeren een slaapplek te geven waardoor duizenden mensen op straat moeten slapen in Ter Apel? 

Hoe zit het dan met Nederlandse en Europese bedrijven die naar goud, olie en diamanten zoeken in landen hier ver vandaan waar mensen in onveilige situaties werken en velen dood gaan door de werkomstandigheden?

Spiegel
Ik begrijp het al. De ophef om Qatar is niet omdat Nederland vindt dat Qatar verkeerd bezig is. De ophef is er omdat Qatar een spiegel is voor Nederland. We wijzen niet naar Qatar, we wijzen naar het eigen spiegelbeeld maar willen dat niet toegeven. Zo hypocriet is Nederland nou eenmaal dat we zelfs van ons eigen spiegelbeeld zeggen “Dat ben ik niet”. 


Yellah, deel a mattie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in