Wil je weten of iemand, of misschien jijzelf, bewust of onbewust racistisch is/bent? Dan zijn hier 3 zinnen waardoor je het bij een ander, of jezelf, snel en makkelijk kan herkennen. 

Hoe weet je of iemand een racist is of niet? Vaak moeilijk te herkennen. Zou je denken. Maar als je weet waar je op moet letten dan kun je best snel door hebben wanneer iemand een racist is. Maar hoe weet je nou waar je op moet letten als je in gesprek bent met iemand? Bij de ander of bij jezelf?

Taal
Taal is een belangrijk aspect als je door wil hebben of er sprake is van racisme. Dus moet je letten op wat iemand zegt, hoe en welke woordkeuzes iemand gebruikt. 

Daarom heb ik hieronder drie zinnen voor je op een rijtje gezet die racistische mensen gebruiken voordat ze hun racistische aard onthullen. Met deze zinnen willen ze eigenlijk je op de verkeerde been zetten. Hier zijn 3 zinnen die aangeven dat iemand, waar je mee praat, een racist is. 

1: Jij bent anders….
“Weet je? Al die Marokkanen stelen he. En ze veroorzaken allerlei overlast en de meeste worden toch crimineel. Maar jij bent anders hoor. Jou mag ik wel. Jij bent een goeie!”

Dit zijn mensen die deze manipulatieve manier van complimenten gebruiken om jou om de tuin te leiden. Ze gebruiken deze tactiek om jou een goed gevoel te geven en daarmee een vrije baan creëren voor zichzelf om vrijuit racistisch te zijn. Trap er niet in! 

2: Ik ken iemand die is ook allochtoon….
“Mijn buurman is allochtoon en ik ga wel eens met hem om hoor. Hij komt wel eens bij mij thuis en ik bij hem. Ik mag hem graag. Dus ik ben geen racist als ik zeg dat allochtonen……’’

Dit zijn mensen die toevallig een allochtoon hebben leren kennen en hun best hebben gedaan om diegene in hun netwerk te houden zodat ze met een ‘’alibi’’ vrijuit racistisch kunnen zijn. Dat is hetzelfde als dat je hele nare dingen over vrouwen gaat roepen en vervolgens gaat zeggen “Maar ik ben getrouwd met een vrouw, dus ik kan het niet verkeerd bedoelen”. 

3: Ik ben geen racist maar….
En deze is wel een klassieker en bekend bij, ik durf bijna te wedden, bij alle allochtonen. Iemand die iets tactisch gaat zeggen. Ervan bewust is dat het racistisch is en daarom eerst zegt “Ik ben geen racist hoor, maar…” En na die ‘’maar’’ komt een lading racisme eruit zeg. Ongelooflijk wat je daarna allemaal te horen kan krijgen daarna. Soms staat zelfs mijn mond wagenwijd open, hoezeer ik heel wat gewend ben inmiddels. 

Hoor je iemand één van deze drie zinnen uitspreken? Dan kun je wel direct concluderen dat er sprake is van racisme/ negatieve vooroordelen. Het kan zowel bewuste racisme zijn als onbewuste. We hoeven niet direct van het slechte uit te gaan maar hey, racisme blijft racisme. 

Ben jij zelf iemand die deze zinnen wel eens heeft gebruikt of nog gebruikt? Ik begrijp dan dat het misschien niet je intentie is om racistisch te zijn (misschien ook wel, weet ik niet) maar weet wel dat je dan wél racistisch bent. Bedoeld of onbedoeld. Wees je er bewust van en hopelijk wil je daar wat aan doen. 

Sterkte aan ons allemaal. Zeker nu, in deze tijden….


Meer van dit? Volg ons op Facebook, LinkedIn en Instagram

Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in