De Molukse broers Timisela, die volle zalen trekken met hun theatershow, stoppen met theater. Althans, voorlopig. Zo kondigen de broers aan. 

“We stoppen er voorlopig mee. Uit het niets kwamen we en trokken ruim 45.000 mensen naar onze voorstellingen. Nu is het tijd om weer te focussen op iets nieuws,” zeggen Henry en Joshua, ook bekend als The Brothers Timisela. Hun derde en voorlopig laatste theatertour ’De Liepde Show’ is ingegaan.

“We zijn trots dat we een grote groep hebben bereikt die hiervoor niet of nauwelijks het theater bezocht. Het doel om mensen met elkaar te verbinden door ons verhaal is meer dan geslaagd,” vertellen ze vol trots.

“Wanneer het over Molukkers gaat, dan wordt de treinkaping er altijd bijgehaald. Of de aankomst van onze grootouders in Nederland. We weten allemaal hoe dat is afgelopen,” vindt Henry, de oudste van de twee. “Het is juist belangrijk om te laten zien dat we de geschiedenis gebruiken om naar de toekomst te kijken. We moeten er niet in blijven hangen, maar stappen maken.” Joshua, de schrijver van de voorstellingen, vult aan: “Wij zijn een nieuwe generatie. Een generatie die zegt: dit is wie ik ben, dit is wie wij zijn. Accepteer het nu maar gewoon. Ik ben hier geboren en getogen en dit is mijn verhaal”

Toekomst
Joshua gaat nog even verder: “Als ik een stuk schrijf, dan kijk ik altijd naar morgen. Ik vergeet niet wat onze geschiedenis is, dat blijft de basis. Maar onze voorstellingen zijn echt gericht op de toekomst.” En dat is volgens de broers het geheim van hun succes. Henry: “Je kunt er helaas niks meer aan veranderen. Dat moet je accepteren en daarbij, integratie komt altijd van twee kanten. Uiteindelijk moet je toch vooruit blijven kijken.” Bezoekers worden enthousiast vanwege het vernieuwende en verfrissende geluid op het toneel, want Henry en Joshua maken taboes en onverwerkt verleden bespreekbaar. Henry over de bezoekers: “Molukkers, Indische mensen, Marokkanen, Surinamers, witte Nederlanders bezochten de voorstellingen. Iedereen herkende hierin een stuk van zichzelf. Het oversteeg kleur.”

Theatertour
De broers spelen ‘De Liepde Show’ van vrijdag 19 januari tot en met zaterdag 13 april 2018 in de grote zalen van de Nederlandse theaters. Deze voorstelling vertelt over het opgroeien in Nederland met een migrantenachtergrond en heeft verbinding door humor en reflectie als doel. Het is hun derde en voorlopig laatste show. Eerder maakten zij ‘Het Geheim van The Brothers Timisela’ (2015/2016) en het vervolg ‘Enkeltje Toekomst’ (2016/2017). De speellijst van de broers kun je bekijken door hier te klikken.

Foto credits: Ed Leatemia Fotografie

De speellijst van de Voorbeeld Allochtoon Theatershow bekijken? Klik dan hier.

Volg ons:


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in