Afgelopen donderdag 5 december was er op Schiphol een pietenband aanwezig en twee rijmpieten in verband met sinterklaas. Een groep tegenstanders van zwarte piet was aanwezig om te protesteren.

Geen piet welkom sinds 2008
Sinds 2008 is zwarte piet niet meer welkom op Schiphol. Alleen achter de douane wel te verstaan. Op Schiphol Plaza wordt het feest gewoon doorgezet. Zo was er afgelopen donderdag een pietenband ingehuurd om sinterklaas liedjes te spelen op Schiphol en waren er twee rijmpieten ingehuurd om voor reizigers een rijm op verzoek te schrijven.

Stille Demonstratie
Een groep demonstranten was aanwezig om te protesteren tegen zwarte piet. De demonstranten hadden bordjes bij zich met daarop de tekst “”Stop zwarte piet @ Schiphol””. Ook had een aantal van de demonstranten zwarte truien aan met daarop het hoofd van een zwarte piet in een rood rondje en een streep erdoorheen. De demonstratie was een stil protest. Er werd niet geschreeuwd of geroepen. De demonstranten liepen in tweetallen rondjes verspreid over Schiphol Plaza. Ook stonden ze bij de pietenband met hun bordjes en bij de rijmpieten. De demonstratie is vredig en rustig verlopen. Internationale reizigers die op doorreis waren raakten in gesprek met de demonstranten, veel van de reizigers toonde hun steun bij de demonstratie.

Schiphol wilde ingrijpen
Ondanks dat demonstreren in tweetallen toegestaan is op Schiphol wilden Schiphol medewerkers een einde maken aan het stille protest. Na een hevige discussie lieten de Schiphol medewerkers de demonstranten toch verder demonstreren. De rijmpieten weigerden echter rijmpjes te schrijven toen de demonstranten ernaar vroegen. Volgens de rijmpieten mag je alleen een rijmpje als je voor zwarte piet bent. Verder dreigden Schiphol medewerkers met arrestaties als de demonstranten filmpjes en foto’s bleven maken, de rest van de Schiphol bezoekers mocht dat ongestoord blijven doen.

Geen persbericht
De organisatie die het protest organiseerde heeft geen persbericht de deur uitgedaan. Dit omdat ze de demonstratie vredig wilden uitvoeren. De organisatie wilde voorkomen dat op Schiphol hetzelfde zou gebeuren als wat op Malieveld in Den Haag is gebeurd een tijdje geleden. Ook wilden ze media zoals NOS en PowNed erbuiten houden omdat ze van mening zijn dat deze media hen in het verkeerde daglicht zou zetten. Alleen de redactie van voorbeeld-allochtoon is op de hoogte gesteld.

MAD Mothers
Het protest was georganiseerd door het initiatief MAD Mothers. MAD Mothers is een initiatief opgezet door moeders die emotionele last hebben van de zwarte piet. Het zijn moeders tegen racisme en discriminatie. MAD Mothers streeft naar een Sinterklaasfeest zonder de racistische elementen. Als ouders bundelen zij hun krachten. “”Wij zijn hier om te inspireren, te motiveren en te mobiliseren””, is de missie van MAD Mothers.

Like ons op facebook en volg ons op twitter

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in