Drie rechters hebben vandaag uitgesproken dat de Amsterdamse Burgemeester Eberhard van der Laan de belangen van Afro-Nederlandse burgers niet heeft meegewogen toen hij in 2013 een vergunning verleende voor de Sinterklaas Intocht. Van der Laan heeft 6 weken gekregen van de rechtbank om de vergunning te herzien. 

De rechter zei dat de bezwaarmakers hadden bewezen dat het verlenen van de vergunning een inbreuk was op hun privé leven. Volgens artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is het de taak van Burgemeester van der Laan om het publieke debat, rondom het racistische karikatuur Zwarte Piet, mee te laten wegen in zijn besluit om de vergunning van de intocht af te geven.

Zes weken
De rechtbank heeft Burgemeester van der Laan zes weken de tijd gegeven om te reageren op de uitspraak. Daarnaast dient hij een nieuw besluit te nemen over het bezwaar, daarbij rekening houdende met deze uitspraak. De burgemeester werd door de rechters ook veroordeeld tot het betalen van de proces- en griffiekosten. Duidelijk werd gemaakt dat de uitspraak niet alleen voor Amsterdam geldt, maar voor heel Nederland. Het is een Europees verdrag. Dit veranderd veel, dit is het begin van heel veel veranderingen,” zei de juridisch adviseur van de bezwaarmakers Frank King.

Negatieve stereotypering
De bezwaarmakers hebben de rechtbank ervan kunnen overtuigen dat Zwarte Piet een negatieve stereotypering is van zwarte mensen. Dit komt door Zwarte Piet zijn dikke rode lippen, kroes haar, gouden oorbellen, dom gedrag en het feit dat Zwarte Piet een knecht is van een blanke man. De rechtbank zei dat de bezwaarmakers dit ook goed hadden gemotiveerd tijdens de zitting. De bezwaarmakers wezen tijdens de vorige zitting naar de recente uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens en het onderzoek van de gemeente Amsterdam. Van der Laan heeft nog de optie om in hoger beroep te gaan.

Racistische uitspraken minister president Mark Rutte
Afgelopen maart, tijdens de nucleaire top in Den Haag, kreeg Minister President Mark Rutte een vraag betreffende het racistische karikatuur Zwarte Piet. De vraag werd ook ondersteund met recente uitspraken van het College voor de Rechten van de Mens. Premier Rutte beweerde dat hij de mening van het College voor de Rechten van de Mens niet deelde en dat Zwarte Piet niet racistisch was. Daarna vervolgde hij zijn betoog door te zeggen dat zijn vrienden op de Nederlandse Antillen heel graag Sinterklaas vieren, omdat zij geen schmink hoeven te dragen om Zwarte Piet te spelen. Premier Rutte heeft uiteindelijk zijn excuses aangeboden aan de minister president van Curacao. Maar hij heeft nooit zijn excuses aangeboden aan de Afro-Nederlandse gemeenschap.

Publieke debat
Er werd aan het begin van de zitting duidelijk gemaakt dat de verbale uitspraak op bepaalde officiële punten zou focussen. De gehele uitspraak is na de zitting openbaar gemaakt. Het eerste punt dat de rechter onder de aandacht bracht, was het publieke debat rondom Zwarte Piet en dat zwarte piet volgens een deel van de bevolking een racistisch element is binnen het Sinterklaasfeest. Activist Quinsy Gario, die ook een van de bezwaarmakers is, is een van de individuen die onder andere verantwoordelijk is voor de aandacht die de media aan dit onderwerp besteed. In 2011 werd Quinsy Gario tijdens de intocht in Dordrecht gearresteerd vanwege het dragen van een T-shirt met de tekst “Zwarte Piet is Racisme”.

Ook is Gario betrokken bij geheime gesprekken tussen de organisatoren van de intocht en gemeentelijke ambtenaren. Er wordt gekeken hoe er op de beste manier met deze kwestie om moet worden gegaan en het feest inclusief te maken voor alle burgers.

‘De rechtbank en ook wij hebben geschiedenis geschreven.’ King meent dat het vonnis het begin is van een ‘essentiële verandering in onze samenleving’.

Door: Kevin P Roberson
Op de hoogte blijven van meer nieuws? Like ons op 
Facebook 

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

2 REACTIES

  1. De bezwaarmakers hebben de rechtbank ervan kunnen overtuigen dat Zwarte Piet een negatieve stereotypering is van zwarte mensen. Dit komt door Zwarte Piet zijn dikke rode lippen, kroes haar, gouden oorbellen, dom gedrag en het feit dat Zwarte Piet een knecht is van een blanke man.

    Een mooi oud echt Hollands gezegde is hier van toepassing:
    Wie de schoen past trekt hem aan!

  2. De geschiedenis was al geschreven en het was pro-Surinaams. Maar zoals ik hier al las is men hier niet op de hoogte van de geschiedenis van het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet. Jammer. Ik hoop dat het alsnog weer goed komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in