Het is even stil geweest rondom de Zwarte Pieten discussie, maar de strijd is nog niet gestreden. 21 februari zal de eerste Zwarten Pieten discussie van dit jaar plaats vinden.

De initiatieven Zwarte Piet Niet en Zwarte Piet is racisme organiseren samen een kick-off 2015 event over Zwarte Piet en institutioneel racisme. Dit is het eerste event omtrent Zwarte Piet dit jaar. Het is geen protestmarge, maar juist een dialoog middag. De initiatiefnemers willen dit keer niet de focus leggen op activisten die al een grote rol spelen in de discussie maar ze willen juist de ‘gewone burgers’ de kans geven om ideeën aan te dragen.

Kno’Ledge Cesare, één van de initiatiefnemers en organisatoren van de kick-off middag, zegt dat het nu tijd is om georganiseerder te worden en het wat breder te trekken.

Het event zal volgens Kno’Ledge niet draaien om de sprekers en wat zij te zeggen hebben, maar juist om de bezoekers. Er komt dan ook een panel dat in gesprek gaat met het publiek. De ideeën, oplossingen en feedback die geleverd worden, zullen worden vastgelegd en verzameld. Vanuit daar zal er komend jaar verder gebouwd worden binnen de organisaties.

“Er zijn veel mensen die ideeën hebben hoe het ook kan, wij willen die mensen de kans bieden om invloed te hebben bij het voeren van de strijd,” vertelt Kno’Ledge.

Tijdens dit Kick-off event zal terug gekeken worden naar het verleden. Zeker wel tot de jaren 30, maar ook de afgelopen paar tot en met nu. “Vervolgens gaan we naar voren kijken, naar de toekomst want we willen vooruit komen,” zegt Kno’Ledge. Iedereen is welkom om deel te nemen aan dit event.

Dialoog of niet, het standpunt van de organisaties is duidelijk en helder: Zwarte Piet moet weg! En volgens Kno’Ledge zal Nederland over 20 jaar heel erg profiteren van het feit dat er Zwarte Piet in deze tijd is afgeschaft.

“Het zal op kinderen een beter effect hebben, ze krijgen dat beeld van wit-zwart denken zoals in de slavernij tijd, niet meer mee. Nu wel door middel van Zwarte Piet. Het racisme probleem zal dan dus minderen. Maar ook op economisch niveau zal Nederland ervan profiteren. Zwarte Piet is momenteel schadelijk voor Nederland. Er wordt neergekeken naar ons. Maar cadeau papier waarop zwarte piet staat, andere producten en zwarte piet kunnen niet geëxporteerd worden omdat ze het in andere landen absurd vinden. Op een gegeven gaat Nederland ook reclame maken voor zichzelf van ‘kijk hoe beschaafd we zijn’ omdat we Zwarte Piet hebben afgeschaft, net als ze dat met het slavernij verleden hebben gedaan,” zegt Kno’Ledge. “Want Nederland was samen met Amerika het laatste land die het afschafte, terwijl ze het niet wilden, nu pronken ze dat ze het hebben afgeschaft. Dat zal ook met Zwarte Piet gebeuren.”

Wie inhoudelijk inbreng wil hebben in het debat is zaterdag 21 februari welkom in het Boom Chicago, Rozengracht 117 te Amsterdam. Maar wie benieuwd is naar wat er komend jaar zal komen of zich betrokken voelt bij het debat, is ook welkom. Vanaf 14.30 uur staan Kno’Ledge en de andere organisatoren klaar om u welkom te heten. Bekijk het event op facebook door hier te klikken.


Niets missen? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in