Knevel & Van den Brink maakten dinsdag vol trots bekend dat Ineke Strouken langs zou komen in hun programma en de nieuwe Zwarte Piet zou onthullen. In ons vorige artikel kunt u lezen over de aankondig en over de vele mensen die Ineke Strouken gesproken heeft voor haar onderzoek. 

Aanleiding om na te denken over een nieuwe Zwarte Piet was de ophef, die veroorzaakt is door de Zwarte Piet tegenstanders vorig jaar. De bedoeling is om de dialoog aan te gaan en dichterbij elkaar te komen, maar vooral de Zwarte Piet toegankelijk te maken voor iedereen. En de oplossing die had ze, en die heeft ze gepresenteerd ook. Een ware onthulling. Namelijk;

De oude Zwarte Piet verandert naar nieuwe Zwarte Piet.

Ja, waarschijnlijk had u het niet door, maar de afbeelding hierboven die bij dit artikel is toegevoegd, is de nieuwe Zwarte Piet.

Sinds vorig jaar moest de Zwarte Piet al door het leven gaan zonder oorbellen. Want volgens sommige ‚experts’ was dat het probleem. Nu heeft mevr. Strouken maanden onderzoek gedaan, 30 mensen gesproken, wat e-mails gelezen en vooral, zoals bleek uit ons vorige artikel en haar uitspraken bij Knevel & Van den Brink, heeft ze geluisterd naar mensen die tegen de Zwarte Piet zijn. En toen trok ze een conclusie; het probleem van de Zwarte Piet is de houding en zijn haar. Ja, niet alleen is ie zijn oorbellen weer kwijt. De Zwarte Piet heeft nu stijl haar en draagt de hoed iets meer naar achteren. En tjah, hij moet ook anders lopen en serieuzer zijn. Het luisteren is mevr. Strouken in die maanden van onderzoek niet helemaal goed af gegaan.

Ook zat Anousha Nzume aan tafel om mee te praten. En dat deed ze. Maar net als in haar onderzoek ging ook in de studio Ineke Strouken het luisteren niet goed af.

Anousha introduceerde een alternatief in het programma, namelijk de kleuren Piet. Nog steeds zijn de mensen die Piet spelen niet herkenbaar voor de kinderen en maakt het veel vrolijker. Een prima alternatief zou je zeggen. Maar nee. Zwart moet het zijn. Knechten horen Zwart te zijn. Zo zijn we al honderden jaren gewend in Nederland en zo willen we het houden. Knechten zijn Zwart en die blijven Zwart. Punt.

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

6 REACTIES

  1. Iedereen die fel protesteert tegen afschaffing van zwarte piet is een racist, enigste traditie van dit kikkerland dat door elk europees land bezet is geweest is een racistische, waarom gaan jullie een jaarlijkse bloembollen eten feest houden. Dat is jullie traditie, want de aardappelen hebben jullie van de Ieren gestolen.

  2. Quote “Knechten horen Zwart te zijn. ”

    Nee, knecht is een beroep, vroeger had de boer gewoon een knecht. Dat was een manusjes van alles in loondienst. Net zoals je in het huishouden een dienstbode kon hebben. Net zoals de wielrenner die de kopman ondersteund een kencht wordt genoemd. Niet racistisch aan.

  3. Bullshittttt ze moeten gewoon de ouwe zwarte piet houden waarom veranderen wat al duizend jaar oud is geen traditie meer hier in Nederland wt ik Nederland kan noemen want dit is geen Nederland meer was trots op me land maar nu is het europa aan het worden of de wereld in 1 klein landje en ben niet meer trots maar begin dit land echt te haten met dit bullshit mensen komen naar Nederland om de tradities hier te verneuken en banen in te pikken straks is er geen tradities en geen banen meer voor de echte Nederlanders JAMMER dit kk land

    • @ Ray; Al duizenden jaren traditie? Ken jij de tradities van NL wel? En de geschiedenis ervan? Blijkbaar niet want dan had je geweten dat je ”duizenden jaren traditie” uitspraak niet correct is. Verdiep je in je tradities en de geschiedenis voordat je reageert. Je klinkt nu als een lege emmer. Er zijn filmpjes van een sinterklaas intocht van rond 1930 waarin de pieten gewoon blank zijn. Geen schmink. Dat was traditie. Eis je traditie terug dan. Doe dan.

  4. Niet Ineke Strouken, maar de schrijver van bovenstaand stuk heeft slecht geluisterd. Het toverwoord uit het verhaal van Ineke Strouken is gelijkwaardigheid. De nieuwe Zwarte Piet is geen knecht meer, maar speelt zijn rol op basis van gelijkwaardigheid met de Sint. Dit is in de praktijk al zo. De Sint werd steeds meer de oude vergeetachtige man, die zonder zijn Pieten helemaal nergens is. Het zijn de Pieten die feitenlijk het feest runnen.

    Met het verdwijnen van de meester/knecht verhouding, valt iedere basis voor een associatie met het slavernijverleden weg. Zwarte Piet kan dan gewoon Zwarte Piet blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in