EDUCATIEF Media horen de kijkers en lezers te voorzien van nieuwswaardige juiste informatie, althans, daar gaat het overgrote deel van de burgers van uit. Maar moeten we de media wel geloven?

Op 10 oktober 1990 zorgt de emotionele getuigenis van het Koeweitse meisje Nayirah voor de start van de eerste Golfoorlog. Nayirah verklaart dat Iraakse soldaten in Koeweit baby’s uit de couveuses halen en ze op de koude ziekenhuisvloer voor dood achterlaten. De getuigenis blijkt achteraf nep. Nayirah is ingehuurd door een pr-agentschap uit de Verenigde Staten. In dit college vertelt professor Hamelink waarom de waarheid altijd als eerste sneuvelt in een oorlog.

Professor Hamelink vertelt hoe politici liegen om oorlogen voor elkaar te krijgen en hoe de media deze leugens klakkeloos overneemt en het verspreidt. „De media is een doorgeefluik voor professionele leugenaars,’’ stelt professor Hamelink. Deze leugens zijn bedacht door spindoctors.

Een spindoctor is een adviseur van een politici en/of een politieke partij die ervoor moeten zorgen dat, door goed bedachte propaganda, eigen belangen en imago positief in de media komen om stemmen te winnen. Vaak worden er dan leugens verspreid om het volk mee te krijgen. En zo worden oorlogen in elkaar gezet. Want het volk wil eigenlijk geen oorlogen maar als zij geloven dat een oorlog noodzakelijk is, dan kan er oorlog gevoerd worden met de instemming van het volk.

Na het bekijken van deze video van de Universiteit van Nederland, zul je anders naar het nieuws kijken en de kranten lezen. Dat is zeker!

Foto © Universiteit van Nederland


Op de hoogte blijven van meer educatieve artikelen? Like ons dan op Facebook

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in