Hoe kan politiek aantrekkelijk en toegankelijk worden gemaakt? Om deze vragen te beantwoorden duiken er steeds meer innovatieve methodes op. Zo stelt de website stemtinder.nl de kiezer in staat om een politieke voorkeur op basis van het uiterlijk te bepalen, oftewel, politici lekker vlees keuren. Kandidaat-Statenlid Dave Ensberg (30) gebruikt ook verrassende en creatieve methodes om de provinciale politiek (Limburg) aantrekkelijker en toegankelijker voor de kiezer te maken. Een top drie.

Chocoprins
Tijdens Carnaval van dit jaar verkleedde het van Surinaamse komaf, kandidaat-Statenlid Dave Ensberg (CDA) zich als chocoprins. Met zijn chocoprins-kostuum bezocht hij diverse plaatsen in Limburg waar hij gratis chocoprins-koekjes uit deelde. Een geslaagde campagne-stunt die hem introduceerde aan het grote Limburgse publiek met positieve media-aandacht. Als Chocoprins liet Ensberg zien dat gevoel voor humor en zelfspot in de politiek positief kan uitpakken.

Verkiezingsrap: Voor ons Limburg
Voor Ensberg was de chocoprins-stunt niet voldoende om in contact te komen met de kiezer. Hij schakelde daarom de rapper Michaël Gabriel in om een rap te maken speciaal voor Limburg, ‘voor ons Limburg’. Een ode aan Limburg, die voor sommige nu al als een tweede Limburgs volkslied geldt. ‘Ik wilde jongeren die normaal gesproken niet stemmen verleiden om naar de stembus te gaan,’ verklaart hij aan Omroep 3MNL. Kortom, met deze rap wilde Ensberg bewijzen dat politiek tijdgebonden en hip kan zijn. Bekijk de rap hieronder.

Een politiek app
Dachten we het al gehad te hebben met de chocoprins en de verkiezingsrap, verraste de CDA’er ons met een speciale verkiezingsapp. ‘Met deze app wil het aspirant-Statenlid graag interactie tussen politiek en vooral jonge Limburgers stimuleren,’ is in een persbericht op zijn website te lezen. Na eigen zeggen probeert de politicus op deze manier voor en na de verkiezing contact met de kiezer te houden. Dit is uniek in de Nederlandse politiek, omdat Ensberg de eerste politicus is die een eigen app heeft gelanceerd om in contact met de kiezer te zijn. De app is voor zowel via de App Store en Google Play beschikbaar.

daveInnovatie
De politicus slaagt erin om op een creatieve manier politiek aantrekkelijk en toegankelijk te maken voor een brede groep kiezers. De methodes die hij gebruikt – inhoud gecombineerd met humor, ludieke acties en creativiteit – zijn voor de vele politici in Den Haag nog ver te zoeken. Politiek blijft innoveren en Dave Ensberg is in Nederland bijna een boegbeeld als het gaat om politieke innovatie.


Door: Kiza Magendane, politiek verslaggever


Niets missen? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in