Sinds de aanslag op de satirische krant Charlie Hebdo in de Franse hoofdstad Parijs, is de levensdreiging van moslims en aanvallen op moskeeën vors gestegen. Op 8 januari waren er minimaal vier meldingen over aanslagen op moskeeën. 

Sinds afgelopen 7 januari zijn de spanningen in de samenleving tussen moslims en niet-moslims vors gestegen. Zo melden meerdere moslim jongeren afgelopen 8 januari op sociale media dat ze in ‘ongemakkelijke’ situaties terecht zijn gekomen. Situaties waarin er wordt gezegd: “dat jij je hoofddoek vandaag nog draagt, je zou je moeten schamen,” en vergelijkbare opmerkingen. Ook hebben vele moslim jongeren op sociale media laten weten dat ze het huis niet uit durfden te gaan en daarom thuis zijn gebleven. Anderen die ook bang waren zijn toch nog buiten geweest, meldden ze op sociale media. Sommigen kregen “onvriendelijk blikken” en anderen “onvriendelijke opmerkingen.”

Aanslagen
Zorgwekkend wordt het pas wanneer er meldingen worden gemaakt van aanslagen op moskeeën. Op 8 januari zijn op verschillende plaatsen in Frankrijk aanslagen geweest op minimaal drie moskeeën en in Nederland op, tot nu toe bekend, één moskee in Vlaardingen die aangevallen werd met brandbommen. Voor zo ver bekend zijn er bij dat viertal aanslagen geen slachtoffers gemaakt.

Eerder
Aanslagen op moskeeën zijn niet alleen van nu. Uit voorgaande jaren zijn er veelvuldige incidenten bekend waarin moskeeën onder vuur worden genomen en worden beklad. Ook bekend is van eerdere incidenten dat moslims fysiek zijn gevallen op hun overtuigingen en om het feit dat moslima’s een hoofddoek dragen.

Zo is bijvoorbeeld bekend hoe vorig jaar een gesluierde vrouw van 20 jaar uit Eindhoven die een baby bij zich had door twee mannen werd aangevallen, mishandeld en haar hoofddoek van haar hoofd werd getrokken. Een jaar eerder werd een gesluierd zwangere vrouw van 21 jaar in de Franse hoofdstad Parijs aangevallen op klaarlichte dag door twee islamofobische mannen. De baby in haar buik overleed omdat ze doelbewust op haar gingen schoppen toen ze hoorden dat ze zwanger was.

Verhoging
Er is sprake van een zekere verhoging van aanslagen op moskeeën. Nog niet eerder werden er op één dag zoveel aanslagen op moskeeën gepleegd. Of moskeeën in Nederland extra beveiligd gaan worden, is nog niet duidelijk. Voordat deze aanslagen plaats vonden, heeft tweede kamerlid Ahmed Marcouch gepleit voor extra beveiliging van moskeeën wegens oproepen door PVV-aanhangers om moskeeën in brand te steken.


Op de hoogte blijven van meer nieuws? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in