Op de hoogte blijven van meer opinies? Like ons dan op Facebook


‘Vertrouw me nou,’ zei burgemeester Eberhard van der Laan in 2013 tegen de uitgeprocedeerde asielzoekers van de Vluchtgroep. Een jaar later ontmaskerde Van der Laan zichzelf, vindt Pieter Smit, vrijwilliger bij Wij Zijn Hier.

Op sinterklaasavond 2013 zou de burgemeester met de havenbaronnen dineren in het Okura. In plaats daarvan sprak hij in een koud, stinkend kraakpand een groep onuitzetbare vluchtelingen toe: ‘Nee! Vertrouw me nou! Die nieuwe opvang in de Havenstraat gaat niet over terugkeer. Het gaat puur over werken aan je toekomst. Waar die ook ligt!’

Zo staat het op band.

Gisteren in de gemeenteraad zei dezelfde burgemeester over diezelfde mensen en dezelfde opvang: ‘Het doel van het experiment was terugkeer, en is mislukt doordat ze niet meewerkten aan hun terugkeer.’ Sinterklaas ontmaskerd door zichzelf.

Overleven
Er passeerde daarna nog een hele stoet aan onjuistheden. Van der Laan was boos, zei hij, omdat de vluchtelingen geweigerd hadden zich te laten keuren voor medische opvang. Het omgekeerde is waar: de vluchtelingen waren al gekeurd, maar de burgemeester wilde zo veel mogelijk van hen op straat zetten. Dus moesten ze gekeurd worden met de vraag: wie van hen kunnen op straat overleven? Aanvankelijk weigerde de GGD hieraan mee te werken.

De burgemeester suggereerde ook dat diverse mensen die wel tekenden medische opvang hadden gekregen. Ook dat is onjuist: geen enkele afgewezen vluchteling heeft medische opvang gekregen. In plaats daarvan kregen enkelen na een paar weken daklozenopvang maximaal twaalf weken onderdak in een uitzetcentrum, allemaal met terugkeerregime. Daarna moesten ze weer, onbehandeld, op straat.

Maar ik was werkelijk geschokt toen de burgemeester stelde dat gebleken was dat zestig mensen hadden teruggekund; doordat ze dat weigerden, was het experiment mislukt. Hierdoor konden de bewoners van de Vluchtgarage niet doorschuiven naar de Vluchthaven. Hij suggereerde dat Hamza, de asielzoeker uit de Vluchtgarage die na een vechtpartij overleed, misschien nog geleefd zou hebben als die zestig niet geweigerd hadden.

Onmenselijke situatie
Al jaren roepen Amnesty International, Vluchtelingenwerk Nederland, de Verenigde Naties en een lange stoet Europese rechters en instituties dat veel afgewezen asielzoekers niet mogen worden teruggestuurd, vanwege een reëel risico in een onmenselijke situatie terecht te komen.

Dat lapt staatssecretaris Fred Teeven finaal aan zijn laars. En in zijn kielzog Van der Laan. Ze verwijzen steeds naar het buitenschuldloket, waar je je pas mag melden als je tekent voor terugkeerdwang. De onmenselijkheid van het terugkeertraject begint al in Nederland.

De belangrijkste uitkomst van het experiment Havenstraat was dat bleek dat van de zestig die op grond van de huidige asielregels terug zouden hebben gemoeten, twee derde niet terug kon. Ofwel doordat hun land weigerde mee te werken of vanwege die onmenselijke situatie.

Wij vinden het onbegrijpelijk dat een burgemeester die vaak gepassioneerd over de afgewezenen spreekt, er op dit punt niet in slaagt de werkelijkheid onder ogen te zien.

Hamza zag die werkelijkheid wel onder ogen. Elke dag. Nu is hij dood

Bron: Het Parool / Foto: Eberhard van der Laan. © anp


Op de hoogte blijven van meer opinies? Like ons dan op Facebook


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in