Meer educatieve artikelen lezen? Like ons dan op Facebook


EDUCATIEF Hoe belangrijk is religie in een maatschappij? Volgens Van Heerikhuizen kan geloof een mens kracht geven, maar hoeft dat niet te betekenen dat je een van de gevestigde religies aanhangt. Is het deel zijn van een community als voorbeeld-allochtoon.nl dan ook een vorm van geloof? Dr. Bart van Heerikhuizen legt uit.

Volgens politicologe Erin Wilson, hoofd van het eind vorig jaar opgerichte Centrum voor Religie, Conflict en het Publieke Domein in Groningen, blijft religie belangrijker dan we denken.

Kerken die steeds leger worden en steeds vaker als achtergrond voor stadsfeestjes dienen, een derde generatie moslims in Nederland die steeds minder naar de moskee gaat: dat steeds meer mensen denken dat religie nauwelijks nog een rol speelt lijkt op het eerste gezicht best logisch.

Toch blijft religie om verschillende redenen belangrijk. Niet alleen door kerken en religieuze mensen, die door hun acties de samenleving beïnvloeden. Ook heeft de grote rol die godsdienst in het verleden speelde z’n sporen nagelaten; onze waarden en normen zijn er bijvoorbeeld flink door gevormd.

Ondanks de leegloop van de kerken, gelooft een meerderheid van de Nederlanders wel in God of in iets. Voor veel mensen blijft religie een belangrijke bron voor normen en waarden. Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen.

Prof. Dr. Bart van Heerikhuizen legt het uit bij de Universiteit van Nederland.

Meer educatieve artikelen lezen? Like ons dan op Facebook


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in