Al 40 jaar woont de Turkse Metin Derecik in Nederland en sinds 1991 woont hij in Bos en Lommer. Nu wordt Metin het land uitgezet door een administratieve fout die de IND maakte. Dat meldt vandaag AT5. 

Metin Derecik kwam als zesjarig jongetje naar Nederland. Hij werkte in de afgelopen jaar onder andere als straatcoach en tramconducteur en is hij een geliefde persoon in de buurt.

Door een fout die de IND maakte bij het verlengen van zijn verblijfsvergunning willen ze hem nu het land uitzetten. Al drie weken zit hij in een vreemdelingenbewaring in afwachting van zijn uitzetting. Zijn familie en buurtbewoners kunnen het niet geloven en zetten alles op alles op hem in Amsterdam te houden.

Veel buurtbewoners hebben een brief geschreven aan de IND waarin zij hun steun betuigen. De familie hoopt dat de geschreven brieven aan de IND helpen om hem in Nederland te houden.

Binnenkort moet de zaak van Meitin voor de rechter komen. Tot die tijd zit hij in vreemdelingenbewaring. Zijn familie en vrienden leven tussen hoop en vrees.

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

15 REACTIES

 1. Dit is rond uit belachelijk!!! Deze man moet direct vrij worden gelaten en die KLOTEN IND , die al heel veel fouten heeft gemaakt die onder de dekmantel worden gehouden , moet hun fout inzien en toekennen en ze moeten publiekelijk hun EXCUUS maken aan die man en dan moet die man ook een schadevergoeding krijgen!!! de IND heeft ook al door foutieve beslissingen gezinnen uit elkaar getrokken en mensen waaronder kleine kinderen trauma’s voor het leven bezorgd!!! dus de IND keihard aanpakken en staatsecretaris Fred Teeven en minister Ivo Opstelten moeten per direct AFTREDEN en de IND maar gelijk afschaffen!!!

 2. De fout was niet van het IND. Maar van het turkse consulaat. (de nedelandse staat bestuurt turkije niet) Het is niet erg als je 40 jaar in nederland woont. De ING geeft zelfs vele malen makkelijker een nederlandse nationaliteit aan turken dan aan andere nationaliteiten. 30 jaar geleden had hij zo een NL paspoort kunnen krijgen.

  Na 40 jaar geen vast document aanvragen door deze meneer. Is de nederland nu onredelijk als turkije te traag documenten verschaft? Het zou fijn zijn als schrijnende gevallen onder de aandacht worden gebracht en niet deze.

 3. Als ik het filmpje kijk dan was het de fout van het Turks Consulaat en niet van de IND.
  Maar wellicht komt dat de topicstarter niet zo goed uit (gezien de doelgroep van deze site)

 4. Dit doet me denken aan wat er met de Turken gebeurde in Bulgarije in 1987,10 duizenden werden zonder pardon uitgezet.Dit zaak kan een test case zijn ben ik bang.

 5. Ik snap niet goed dat iemand die al 40 jaar in Nederland woont nog steeds vreemdeling is .
  Of is dat meer in de categorie ( ik wil geen Nederlander worden want Nederland is vies ? )

 6. Wat jammer dat een alarmerend nieuwsitem als dit zonder enige journalistieke terughoudendheid wordt geplaatst. Het zorgt alleen maar voor onrust en woede bij het publiek, wat weer verkeerde reacties oproept van anderen. Als vreemdelingenadvocaat vind ik het belangrijk hier wat kanttekeningen bij te plaatsen.
  Als eerste het bericht van AT5 zelf: ‘Door een administratieve fout’ zou de verblijfsvergunning niet zijn verlengd. In het filmpje wordt gesproken over een fout bij het consulaat. Andere media nemen dit over als een fout bij de IND. In elk geval is het zeer onaannemelijk dat een vreemdeling ‘zomaar’ zijn verblijfsrecht verliest na 40 jaar door een administratieve fout van wie dan ook (en zelfs na wat hier eigenlijk ‘maar’ 23 jaar lijkt te zijn) . Het kan zijn dat iemand zelf vergeet zijn vergunnng tijdig te verlengen, de leges te betalen, een aanvraag voor onbepaalde tijd in te dienen of een Nederlands paspoort aan te vragen, maar dan ligt de fout toch echt in eerste instantie bij de persoon zelf….
  Turken die langer dan drie jaar hebben gewerkt hebben bovendien een ijzersterk verblijfsrecht dat zelfs niet kan ‘verlopen’.
  Waarom verloor deze man dan toch zijn verblijfsrecht? Goede vraag! Waarom zoekt AT5 dat niet eerst uit voordat ze wat reacties van familie noteren – hoe gemeend en goed bedoeld ook?
  Omdat deze man in vreemdelingenbewaring is gesteld, is hem een advocaat toegewezen. Het was dan ook eenvoudig te achterhalen wat deze over de juridische postitie van zijn client kon opmerken. En vervolgens had met IND Voorlichting kunnen worden gebeld. Niet dat zij over individuele zaken uitspraken doen, maar ze hadden wel wat context kunnen schetsen.
  Ik ga niet speculeren wat er wel aan de hand is en wat de werkelijke redenen voor uitzetting zijn. Het kan werkelijk van alles zijn, maar het antwoord is wel te vinden.
  Juist in deze tijd waar veel wordt geroepen en geschreeuwd over vreemdelingen dient op gepaste, professionele wijze journalistiek te worden bedreven. Dit soort ‘sfeerberichten’ jaagt voor en tegenstanders van het beleid tegen elkaar op en draagt zeker niet bij tot een goed debat over hoe het vreemdelingenbeleid in elkaar zit, en verder moet.

  • typisch voor de specialist, te verzanden in details.
   een man die aardig is en hier al veertig jaar woont hoeft niet uitgezet te worden.
   gewoon nederlander.
   punt.
   zo leest “het publiek”
   en terecht.

 7. Ik vind het op zich ook vreemd dat iemand na 40 (!) jaar nog uitgezet kan worden maar ik vind dit wel een erg onduidelijk en kort verhaal. Wat is dan precies de fout die de IND gemaakt heeft? Op basis van deze informatie kunnen we de zaak niet echt beoordelen.

  • Iris, ik denk niet dat het van groot belang is wat de fout is. Belangrijker is dat deze man al 40 jaar legaal in Nederland woont en een functionerende burger is die een toegevoegde waarde heeft voor de maatschappij. Zo een man mag je moreel, door wat voor fout dan ook, op geen enkele voorwaarde ineens van rechten ontnemen en het land uitzetten.

  • Ik kan de zaak wel degelijk beoordelen. De ING staat voor een zootje arrogante lui die denken dat ze de wijsheid in pacht hebben. Ik heb er zelf mee te maken gehad en ik moet op die lui kotsen. Het wordt tijd dat er wat menselijke lui op die plaats gezet worden in plaats van ego trippers. Geen goed word over voor de IND. IND weg ermee.

 8. Dat tegenwoordig veel lieden in het landelijk bestuur en het ambtenaren apparaat dat op straffe van het niet meer maken van promotie geacht wordt hen naar de mond te praten niet sporen wist ik wel, maar dit…

 9. Terroristen komen dit land in en mogen blijven, maar als iemand rustig hier al 23 jaar woont wordt die het land uit gezet. Achterlijk.

 10. Wat een nachtmerrie voor die man. Debielen werken er bij de IND, debielen zijn het. Zij moeten het land worden uitgezet naar debielenland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in