Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne vindt vandaag een stille tocht plaats in het centrum van Amsterdam. De stille tocht is een burger initiatief opgezet op Facebook

De tocht begint om 22.00 uur op de Dam. Vanaf de Dam wordt er via het Rockin gelopen, de Vijzelgracht op, daarna het Leidseplein op en dan via de Raadhuisstraat terug naar de Dam. Tijdens de tocht zullen er fakkels gedragen worden. Ook vlaggen van betrokken landen, die ook burgers bij de vliegramp hebben verloren, zullen waarschijnlijk meegedragen worden tijdens de tocht in Amsterdam, dat heeft de organisatie vandaag laten weten.

Als de tocht weer eindigt op de Dam, is er gelegenheid om bloemen neer te leggen en zullen er toespraken worden gehouden. AT5 zal vanaf 19:45 uur de tocht live gaan uitzenden. Mensen die mee willen lopen, worden opgeroepen om witte bovenkleding te dragen. De tocht wordt gesponsord door verschillende organisaties en bedrijven.

Dag van nationale rouw
Vandaag is ook een dag van nationale rouw. Deze is afgekondigd door het kabinet. Op alle gebouwen van de rijksoverheid hangt de Nederlandse vlag halfstok. Op verschillende momenten van de dag worden er ook klokken geluid.

Uniek
Een dag van nationale rouw is een zeer unieke gebeurtenis in Nederland. Sinds de tweede Wereldoorlog werd alleen in 1962 na de dood van Prinses Wilhelmina een dag van nationale rouw afgekondigd.

Lichamen komen aan in Nederland
Vandaag komen ook de lichamen van Nederlandse slachtoffers van het vliegramp aan in Nederland. Vermoedelijk arriveren de slachtoffers rond 16:00 uur op het vliegveld in Eindhoven. Op het vliegveld zijn nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Maxima, premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher aanwezig.

Klokken
Op verschillende momenten zullen vandaag klokken worden geluid. Dit geldt met name gedurende vijf minuten voor aankomst van de vliegtuigen met stoffelijke resten van de slachtoffers van vlucht MH17.

Na landing wordt er een minuut stilte gehouden. “Iedereen kan zich hierbij aansluiten,” meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie.

 


Op de hoogte blijven van meer nieuws? Like ons dan op Facebook

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in