Tijdens een persconferentie over de NSS-top grijpt journalist Kevin P. Roberson de kans om premier Rutte een vraag te stellen over Zwarte Piet. Rutte reageert slechts met: “Ik kan alleen zeggen dat mijn vrienden in de Nederlandse Antillen blij zijn wanneer het Sinterklaas is, omdat zij hun gezicht niet hoeven te schminken. Bij mij duurt het dagen voordat ik het spul van mijn gezicht af heb.”

De link tussen de NSS-top en Zwarte Piet lijkt op het eerste gezicht niet duidelijk, maar de journalist verwijst naar de mogelijkheid om sociale en maatschappelijke ontwikkelingen en/of misstanden bespreekbaar te maken tijdens de nucleaire top.

De journalist vraagt zich oprecht af hoe de premier nucleaire veiligheid kan garanderen wanneer hij zich selectief uitspreekt tegen sociale misstanden in de Nederlandse maatschappij. Hiermee doelt de journalist op het dubieuze karakter van de uitspraken van Rutte naar aanleiding van de Zwarte Piet-kwestie en van de recentelijke uitspraken van Geert Wilders.

Enerzijds verwerpt Rutte de uitspraken van Wilders en neemt zijn partij nadrukkelijk afstand van de uitspraken van de PVV-leider. Anderzijds zegt Rutte “dat hij er niets aan kan doen dat Zwarte Piet nou eenmaal zwart is“, terwijl vele landgenoten Zwarte Piet als racistische karikatuur beschouwen. Volgens de journalist is premier Rutte selectief en verergert hij hierdoor juist de sociale positie van bepaalde bevolkingsgroepen in Nederland.

 

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in