De oprichter van voorbeeld-allochtoon.nl, George Arakel, was dit jaar uitgenodigd door TEDx Haarlem om te komen spreken over zijn visie. Hij vertelde over zijn begin jaren in Nederland, het doel van voorbeeld-allochtoon.nl en over hokjesdenken. 

Goede ideeën verdienen een groot en internationaal podium om ze verder te delen met de wereld, is het motto van TEDx. Het idee en verhaal achter voorbeeld-allochtoon.nl is volgens het concept van TEDx zo een idee. Daarom werd de oprichter George Arakel uitgenodigd om het verhaal erachter te vertellen.

Vooroordelen
George Arakel opent zijn TEDx talk met drie zinnen van vooroordelen, die hij te horen heeft gekregen in het verleden. Hij springt van het podium af het publiek in en begint mensen aan te wijzen die in het publiek zitten en de zinnen uit te spreken, die wel eens tegen hem zijn uitgesproken. “Hoe voelt dat?” vraagt hij daarna aan het publiek.

“Door het podium af te springen en dit te doen met het publiek, wilde ik de pijn die ik heb gevoeld en voel over te brengen op het publiek voordat ik mijn verhaal ging vertellen in de hoop dat ze mijn verhaal beter zouden voelen,” vertelt Arakel later.

Asielzoeker
George Arakel vertelde eerst zijn persoonlijke verhaal van zijn beginjaren in Nederland. Met een korte toelichting vertelt hij in zijn TEDx talk dat hij in een asielzoekerscentrum heeft geleefd, naar wat voor basisschool hij is geweest en over het krijgen van een verblijfsvergunning. Ook vertelt hij in zijn verhaal wat er stroef is gegaan in die periode en dat hij het verkeerde pad is opgegaan. Zijn persoonlijke verhaal dat hij vertelt, is een brug naar hokjesdenken. Waarom we hokjesdenken en of kleurenblindheid wel zo goed is als we denken.

“Het gaat niet enkel om het hebben van de rechten om gelijk te zijn maar om het hebben van de gelijke rechten om anders te zijn”

Anders zijn is oké
Later in zijn TEDx talk vertelt Arakel met twee praktische voorbeelden waarom kleurenblindheid niet de oplossing tegen racisme en discriminatie is, maar juist het omarmen van kleuren. De leidraad van zijn verhaal is voorbeeld-allochtoon.nl. “Het gaat niet enkel om het hebben van de rechten om gelijk te zijn maar om het hebben van de gelijke rechten om anders te zijn,” zegt Arakel in zijn talk. En de positieve kanten van dat anders zijn en de positieve kanten van een kleurtje hebben, wil hij graag uitdragen met voorbeeld-allochtoon. En dat is wat hij met voorbeeld-allochtoon wil bereiken. Dat het anders zijn oké is.

“Hokjesdenken draait er niet om hoe je de ander ziet, maar hoe jij jezelf ziet. En dat zijn we vergeten”

Hokjesdenken
In zijn TEDx talk zegt George Arakel dat hokjesdenken niet het probleem is. “Hokjesdenken draait er niet om hoe je de ander ziet, maar hoe jij jezelf ziet. En dat zijn we vergeten,” aldus Arakel.

“Want, voordat je de ander in een hokje stopt heb jij jezelf al in een hokje gestopt. Zolang je niet weet in welk hokje jijzelf zit, kun je de ander nooit in een hokje stoppen. Het gaat er dus niet om dat hokjesdenken verkeerd is maar dat hokjesdenken te vaak negatief over de ander is, zodat we indirect onszelf in een positief hokje stoppen,” en dat zijn we vergeten volgens Arakel.

“Omarm kleuren niet enkel voor uw bedrijf, niet enkel voor uw land, niet enkel voor thuis maar vooral voor de toekomst van uw kinderen,” is waarmee Arakel zijn TEDx talk afsluit.


Op de hoogte blijven van meer nieuws? Like ons dan op Facebook

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in