Afgelopen zaterdag ging het door John Leerdam geregisseerde muziektheater Tikkop over de apartheid in premiere in de stadsschouwburg van Amsterdam. 

Tikkop is het verhaal van de strijd die Zuid-Afrika geleverd heeft tegen de apartheid en de vele Nederlanders die hebben meegestreden. Er is liefde gedeeld, er zijn vrienden verraden, idealen verloochend. De werkelijkheid van het nieuwe Zuid-Afrika is anders dan de droom van toen. Verloren gegane idealen, superioriteit en zendingsdrang uit zelfbehoud tekenen het Nederland van nu.

De verhaallijn gaat vooral over de drugs Tik en Nelson Mandela. Tikkop is afgeleid van de drugsnaam Tik. Dat was drugs die gebruikt werd door arme mensen. Als je eraan verslaafd was dan werd je Tikkop genoemd.

Het theaterstuk is een productie van Stichting Julius Leeft! en bestaat voornamelijk uit verschillende verhalenvertellers en fascinerend mooie muziek. Op de achtergrond werd op een scherm de hele show lang beelden gedraaid van de apartheid en Nelson Mandela.

Sylvana Simons
Sylvana Simons is een van de verhalenvertellers. Zij vertelde het verhaal van een zwarte vrouw die miljonair is geworden. Een vrouw die met zichtbare trots vertelt dat ze in de 5 procent rijke zwarten hoort en als weinige zwarten naast de witte mensen woont. “Zelf gedaan hoor,” vertelt ze. “Vanuit de armoede miljonair geworden.” Maar ze vertelt dat ze haar zwarte buurt erg mist. Ze mist het zwarte gezelschap, het gewone leven, dat mensen je begrijpen, de zwarte restaurants met zwarte bedienden en met zwarte klanten. Ze sluit af met “Ik wil een paradox zijn”.

Boodschap kwam over
“We wilden de boodschap meegeven dat je vooruit komt niet door naar het verleden te kijken, maar juist door op de toekomst te focussen. En dat je het niet alleen hoeft te doen. Dat is volgens mij wel erg goed gelukt,” vertelt John Leerdam.

Het was ook een groot succes. De zaal was bijna helemaal uitverkocht. Na afloop waren de reacties van bezoekers erg enthousiast. Ook tijdens de show werd er gelachen, met de muziek mee geswingd, gefocust geluisterd en kreeg de cast een langdurende staande ovatie na afloop.

Andere spelers
Andere verhalenvertellers, zangers, zangeressen, acteurs en actrices die bij de uitvoering zitten zijn Adriaan van Dis, Frits Barend, Noraly Beyer, Maartje van Weegen, Joop Daalmeijer, Raymi Sambo, Jeffrey Spalburg, Urmie Plein, Paulette Smit, Rocky Tuhuteru, Sylvana Simons, Roger Goudsmit Izaline Calister, Gerda Havertong, Adriana Romijn, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Janaica Braafheid, Anna Makaloy, Vastert van Aardenne, Maria Lekransy, Anouschka Ollivieira, Nicole Inge, Pascale Kaitjili, Tarif Heljanan, Tutu Puoane, Whitney Gesser Muziek Wim Lohy, Raymond Kaitjili, Victor Lekransy, Ed Verhoeff, Babs Kakaza  e.v.a.


Niets missen? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in