Een Marokkaans meisje van 15 jaar wilde twee weken stage lopen bij La Place aan het Kalverstraat in Amsterdam. Ze werd aangenomen. Nadat ze weigerde haar hoofddoek af te doen werd ze daar weggepest.

Een 15 jarig meisje solliciteerde bij La Place voor een stage van twee weken. Haar werd verteld dat ze mocht beginnen. Op haar eerste stagedag wist niemand dat ze zou komen, zo verteld ze aan ons. Het personeel en de management zei er niets vanaf te weten. Dat vond ze raar. Na een interne vraag en antwoord ronde mocht ze toch op die dag beginnen.

Hoofddoek
Ze kreeg de opdracht mee om haar hoofddoek op de werkvloer af te doen. „Bij La Place dragen wij geen hoofddoeken”, werd haar verteld. Het meisje weigerde om haar Hoofddoek af te doen. „Maar dat zijn toch de voorschriften” kreeg ze te horen. Na een onderlinge discussie ging La Place akkoord dat ze haar hoofddoek mocht ophouden, maar blij waren ze niet, kreeg ze als argument mee. Het meisje draagt haar hoofddoek op zo een manier dat het ook haar nek en hals bedekt. Ze mocht van het personeel van La Place haar hoofddoek ophouden als ze het zou opsteken. Alleen haar haar mocht ze bedekken. Haar oren en hals moesten te zien zijn.

Pesterijen
Omdat het meisje haar hoofddoek niet helemaal af wilde doen en wegens haar religieuze overtuigingen zijn de medewerkers van La Place overgegaan tot pesterijen. Voortdurend werd ze op de werkvloer door haar collega’s aangekeken met vreemde en soms boze blikken. Het meisje en een andere mannelijke collega die ook islamitisch is werden steeds uitgelachen en uitgedaagd omdat ze geen varkensvlees wilden aanraken.

Ontslag
Het meisje van 15 heeft inmiddels ontslag genomen bij de voedselketen La Place en heeft daardoor haar stage niet op tijd kunnen afronden. Inmiddels heeft ze een nieuwe stageplek gevonden iets verderop in het straat. De winkeleigenaar van haar nieuwe stageplek is ook islamitisch. Daar voelt ze zich wel prettig.

Hard werkend
’’Ze werkt hard, is altijd op tijd en het is een hele lieve meid. Ze is leergierig en altijd vrolijk” vertelt haar nieuwe stagebegeleider. Hij begrijpt dan ook niet hoe La Place zo met haar om kon gaan. „Het is een meisje die graag wil. Ze studeert, loopt stage en heeft een bijbaantje in een supermarkt. Om als volwassen mensen zo af te rekenen met een meisje van 15 wegens haar religieuze overtuigingen is onmenselijk. Ze verpesten haar toekomst, en die van vele anderen met haar”.

Het meisje durft geen aangifte te doen tegen La Place. Ze zegt geen narigheid over zichzelf te willen afroepen.

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

4 REACTIES

  1. ZE zijn hier in nederland en hebben zich te houden aan onze wetten en regels dus ze hadden haar gewoon moeten weigeren,
    niet eerst aannemen en dan weg pesten,als wij in marokko zijn moeten vrouwen ook een hoofddoek dragen dat weet je dan.

  2. Wat een ongelofelijk slechte organsatie bij la Place. Niemand wist dat ze zou komen? En niemand besprak het wel of niet dragen van een hoofddoek voordat ze begon? Begrijp trouwens niet waarom je geen hoofddoek zou mogen dragen in een restaurant. Ik vind het persoonlijk wel zo prettig de haren van het bedienend personeel niet in mijn eten te vinden! Het gedrag van de collega’s is van een typisch nederlandse hufterigheid. Je vraagt je af waar de manager en stagebegeleider was.

  3. Boycotten die La Place. Nooit meer zal ik er eten! Domme koeien die de toekomst van een welwillend meisje verpesten. Bah

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in