Rapper Darryl Danchelo, beter bekend onder zijn artiestennaam Insayno, heeft een nummer uitgebracht over politiegeweld met de titel ‘Geweldsmonopolie’. 

Het nummer ontstond nadat Insayno drie weken onschuldig heeft moeten vastzitten na een demonstratie in Den Haag. Hij stond met een groep mensen te demonstreren tegen politiegeweld jegens allochtonen en de aanleiding van de demonstratie was de dood van de ongewapende en onschuldige Richie die door agenten werd aangevallen en vermoord.

Insayno zegt dat de politie in Nederland en in andere landen een monopolie heeft op geweld tegen burgers. Het gaat dan vooral om blanke agenten die zinloos geweld gebruiken tegen niet blanke burgers. Dat moet stoppen, is de boodschap van zijn video.

De clip is geïnspireerd door de ‘I am to Harvard’ campagne tegen micro-agressie’. Door de hele clip heen zie je mensen staan met een bord waarop een persoonlijk boodschap van diegene staat. “Mensen die met zo een bord staan, de camera inkijken met zo een boodschap, dat komt wel aan,” vertelt Insayno. (onder de video een vraag en antwoord met Insayno).

Wat is het voor een track?
“Het is een track tegen politiegeweld. De politie heeft wereldwijd een geweldsmonopolie. Ze misbruiken hun macht. Ik wilde op een creatieve manier iets ervan zeggen. Op een niet agressieve en niet hatelijke manier, maar juist op een vredige en creatieve manier. Wel confronterend en niet provocerend. Ik leg met feiten uit waarom ik niet down ben met de politie.”

Wat is je eigen ervaring met de politie?
“Ik heb ook last gehad van etnisch profileren. Ik ben opgepakt na een demonstratie in Den Haag, omdat ik mensen op gehitst zou hebben voor rellen. Dat was niet waar en ze hadden geen bewijs. Ze probeerden het wel zo te framen. Ze wilden mij de schuld geven van de rellen, terwijl ze zelf schuldig waren aan de rellen omdat ze Mitch hebben vermoord en wij daarom daar stonden. Wij hadden een demonstratie tegen hun geweld en uiteindelijk gebruiken ze geweld tegen ons. Ik heb drie weken moeten vastzitten voor niets. Alleen omdat ze mij op beelden hebben herkend.”

Ben je boos om het feit dat je moest vastzitten?
“Lil’ Kleine had een tijd geleden iets gezegd tijdens een show en het publiek opgeroepen om “Fuck de politie” te zeggen en toen mocht hij bij RTL Late Night aanschuiven en werd hij bij de burgemeester uitgenodigd en ik moest 3 weken zitten. Ik zeg niet dat het per se iets met huidskleur te maken heeft, maar het is wel erg opvallend, vind je niet?”

Wat wil je met je track bereiken?
“Mijn boodschap is dat de politie op een betere manier om moet gaan met haar burgers. Voornamelijk met allochtonen. Natuurlijk gebruiken ze ook geweld tegen autochtonen, maar tegen allochtonen is het wel extreem erg. Dat moet stoppen. Dat is mijn boodschap.”

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in