Het kan je misschien ontgaan zijn, vandaag is het 1 februari en dus is het Wereld Hoofddoek Dag. Overal ter wereld dragen niet-hoofddoek dragende vrouwen voor één dag een hoofddoek. 

Word Hjiab Day is in 2013 in New York ontstaan en is bedacht door Nazma Khan om het onbegrip jegens moslims en moslimvrouwen te doorbreken. Met dit initiatief nodigt zij islamitische en vooral niet-islamitische vrouwen wereldwijd uit om op 1 februari een hoofddoek te dragen. Hiermee wil ze dat andere vrouwen het dragen van een hoofddoek zelf ervaren om zo meer begrip te krijgen waarom vrouwen een hoofddoek dragen en om mee te geven dat vrouwen zelf ervoor kiezen om een hoofddoek te dragen.

“Voor veel mensen is het dragen van een hoofddoek een symbool van onderdrukking geworden,” zegt Nazma. Door een nieuwe weg te openen naar begrip, hoopt Nazma controversiële ideeën over het dragen van een hoofddoek weg te kunnen nemen bij niet-moslims. Immers, als je het zelf ervaart dan begrijp je het beter is haar motto. Ze wil vooral overbrengen dat het dragen van een hoofddoek geen onderdrukking is, maar een vrije keus van de islamitische vrouw.

Nazma Khan
Nazma vluchtte zelf op haar 11e leeftijd vanuit Bangladesh met haar familie naar Amerika voor een betere toekomst. Toen ze in Amerika naar school ging, zo vertelt zij, was haar hoofddoek een barrière en bracht haar veel pijn door onbegrip van anderen. Ze kreeg te maken met racisme. Ze werd zowel verbaal als fysiek mishandeld vanwege het dragen van een hoofddoek en haar islamitische achtergrond. Op een gegeven moment besloot ze dit als haar kracht te gebruiken. Ze bedacht “als mensen het zelf ervaren, zullen ze niet meer onwetend zijn en het beter begrijpen.” Ze richtte Word Hijab Day op.

Lezingen
Sinds het oprichten van haar initiatief is ze een veel gevraagde spreker. Ze spreekt op universiteiten, high schools en religieuze instellingen. Ze vertelt haar persoonlijke verhaal, over de islam en waarom ze een hoofddoek draagt. Op deze manier hoopt ze kennis over te dragen en het onbegrip in Amerika, en elders op de wereld, weg te nemen.

10 miljoen deelnemers
Ze hoopt dat dit jaar 10 miljoen vrouwen wereldwijd mee doen en een hoofddoek dragen. Haar initiatief heeft op Facebook inmiddels al bijna een half miljoen volgers. Het initiatief heeft ook een Nederlandse versie op Facebook.


Niets missen? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in