Vanwege haar hoofddoek werd de Amsterdamse Farida Z. (22) door Tence Uitzendbureau afgewezen voor een functie als gastvrouw bij Qpark, dat meldden Farida en haar zus gisteren op Facebook.

Farida is al anderhalf jaar werkzoekende en druk aan het solliciteren. Ze is studente en doet op dit moment een tussenjaar. Naast het studeren wil zij graag werken om wat bij te verdienen. “Ik wil graag een baantje waar ik met mensen te maken heb en mensen kan helpen,” vertelt Farida aan Voorbeeld Allochtoon. Daarom solliciteerde zij bij Tence Uitzendbureau voor een functie als gastvrouw bij Qpark.

Uitgenodigd voor gesprek
Farida kreeg, na het solliciteren, telefonisch contact met een vrouwelijke medewerker van Tence Uitzendbureau vanaf deTENCE UITZENDBUREAU vestiging in Rotterdam. Het gesprek verliep positief en de medewerker was enthousiast over Farida en haar CV. De vrouw bij Tence was enthousiast en overtuigd van haar kwaliteiten en nodigde Farida uit om langs te komen voor een sollicitatiegesprek.

Sfeer sloeg ineens om
Nadat Farida en de vrouwelijke medewerker van Tence uitzendbureau een afspraak hadden gemaakt voor een sollicitatiegesprek besloot Farida voor de zekerheid te vragen of het probleem was dat ze een hoofddoek draagt. “Toen ik dat vroeg sloeg de sfeer ineens om,” vertelt Farida. Ze kreeg als antwoord dat dit een probleem was en dat ze daardoor niet in aanmerking komt voor de functie. Volgens de vrouw aan de lijn wil Qpark geen medewerkers die een hoofddoek dragen en nemen zij vrouwen met hoofddoek dan ook niet in procedure in hun selectie.

“Ik zei: heb je door dat je mij direct aan het discrimineren bent? Waarop de vrouw antwoordde met “ja”. En toen heeft ze gewoon de telefoon opgehangen.”

Vriendin belde achteraan
Na dit gesprek besloot een vriendin van Farida om het uitzendbureau op te bellen en verhaal te halen. Ook zij kreeg op de vraag of ze ervan bewust was dat ze discrimineerde als antwoord “dat klopt”.

Bang
Farida is na deze afwijzing geschrokken en is nu bang om verder te gaan solliciteren. “Ik vind het eng om nu verder te solliciteren op andere vacatures. Omdat ik bang ben om weer afgewezen te worden op een uiterlijk kenmerk in plaats van beoordeeld te worden op mijn kwaliteiten. Het lijkt erop dat het allemaal niet meer toe doet wat je kwaliteiten zijn. Dat maakt het solliciteren nu eng voor mij,” vertelt Farida. Ook zegt ze nu het gevoel te hebben nu er achter gekomen te zijn waarom ze al anderhalf jaar ondanks vele sollicitaties geen baan te hebben gevonden.

Geen slachtofferrol
Farida zegt geen slachtofferrol te willen aannemen en geen medelijden wil. Het enige wat ze wil is dat zij, en anderen, beoordeeld worden op basis van hun CV en hun kwaliteiten in plaats van een uiterlijk kenmerk of hun voorkeur voor een religie.

“Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid en dat wil ik aankaarten zodat mensen gelijke kansen krijgen. Ongeacht religie, geaardheid of sekse. Iedereen hoort op kwaliteiten beoordeeld te worden.”

Farida neemt even een sollicitatie break om van haar schrik af te komen. Daarna zal ze weer gaan solliciteren. Haar hoop op het vinden van een baan en oprecht beoordeeld worden is niet meer wat het hiervoor was.


Niets missen? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in