Op de hoogte blijven van meer nieuws? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.Op 16 en 17 december werd in het Europees parlement in Straatsburg, Frankrijk, een debat gehouden over Zwarte Piet, racisme in Nederland en over Afrophobia stereotypering. Het debat werd georganiseerd door ENAR (European Network Against Racisme) en Malin Björk uit Zweden. 

De eerste dag van de bijeenkomst was een open debat. Tijdens dat debat was onze verslaggever Kevin P. Roberson aanwezig om verslag te doen. De tweede dag, 17 december, was een besloten bijeenkomst.

Bij het debat waren leden aanwezig uit de landen Frankrijk, België, Duitsland, Zweden en Nederland. Van Nederlandse bodem was er geen enkele politieke partij of politici die zich geroepen voelde om aanwezig te zijn bij dit Europees debat over racisme in eigen land behalve de PVV, die het uiten van racisme kwam verdedigen.

Nog belangrijker zijn de helden buiten de politiek om die hun stem wel laten horen tegen racisme in Nederland. Zij hadden wel de moeite genomen om aanwezig te zijn bij dit debat en hun bijdrage te leveren. Van eigen bodem waren onder meer aanwezig Quincy Gario, Kno’Ledge Cesare, Mitchell Esajas en Kunta Rincho. De vier heren zijn afgelopen jaren bekend worden door acties als ‘Zwarte Piet is racisme’, ‘Zwarte Piet Niet’ en tal van andere demonstraties en evenementen.

Zij hadden een stukje voorbereid als inbreng in het debat. De heren vertelden hun ervaringen met racisme en Zwarte Piet. De uiteindelijke conclusie van dit debat heeft als unanieme uitkomst dat Zwarte Piet een racistische karikatuur is en teveel kenmerken heeft die overeen komen met het slavernijverleden. In principe is de conclusie dat de Zwarte Piet traditie het naspelen van het slavernijverleden is.

Ook Nederlandse mainstream media voelde zich niet geroepen om aanwezig te zijn. Verslaggever Kevin P. Roberson van media website Voorbeeld-Allochtoon.nl was wel aanwezig om verslag te doen. De videoreportage kunt u hieronder bekijken. Verschillende deelgenoten van het debat komen aan het woord en u kunt het debat dat gevoerd is, terug kijken.


Op de hoogte blijven van meer nieuws? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in