Afgelopen zondag vond op het museumplein in Amsterdam een pro-Palestina demonstratie plaats. De demonstratie trok in minder dan een week in totaal 6 tot 8000 bezoekers.

Youth for Palestine heeft binnen 3 dagen een groep van 6.000 tot 8.000 mensen kunnen mobiliseren om in Amsterdam te demonstreren tegen Israël en de bombardementen die zij plegen in de Gazastrook. De groep had vorige week een soortgelijke demonstratie georganiseerd in Den Haag, waar ongeveer 5.000 mensen aanwezig waren.

Het protest in Amsterdam afgelopen zondag is net zo vredig verlopen als het protest van afgelopen week in Den Haag. De sfeer was erg serieus en emotioneel beladen. Er heerste een gevoel van saamhorigheid. Het protest is vredig verlopen.

De organisator van de demonstratie had voorafgaand aan de mars het publiek ertoe opgeroepen om er ,,als eenheid” te staan, ongeacht religie of afkomst. ,,We voelen allemaal verdriet. Wij staan hier voor de mensenrechten. Wij zijn het zat, het verdriet, de vernedering.”

Ook uitte hij kritiek op de regering en op ,,leugens” van de media. ,,Shame on you Mark Rutte”, en later: Shame on you NOS, RTL, NRC en alle media”. Het publiek scandeerde mee.

Nazi tekens
Van de demonstratie in Den Haag waren er foto’s opgedoken waarop een Israëlische vlag werd vergeleken met een nazi hakenkruis. Deze foto’s waren verspreid door mainstream media. Getuigen meldden dat er één a twee van zulke vlaggen aanwezig waren tussen de duizenden vlaggen in Den Haag. Deze vlaggen zijn toen door de organisatie onmiddellijk verwijderd.

De vergelijking tussen Israël en het nazi regime wordt door meerdere burgers over de hele wereld gemaakt. Men vergelijkt de insluiting van Gaza met een open lucht concentratiekamp. Niemand kan een kant op terwijl ze beschoten worden. Bij de demonstratie roept dit associaties op die te vergelijken zijn met nazi praktijken, aldus meerdere demonstranten.

“De deelnemers droegen spandoeken en vlaggen, maar er waren volgens de politie geen ontoelaatbare leuzen of symbolen te zien.” – NRC

In Amsterdam waren er geen verboden vlaggen en/of leuzen meegenomen naar de demonstratie.

Bloederige Babypoppen
Sommige demonstranten hadden babypoppen bij zich, zij vroegen op deze manier aandacht voor de Palestijnse kinderen die babyslachtoffer zijn geworden van het geweld door Israël. Met bijna twee weken van geweld zijn er ongeveer 100 onschuldige kinderen omgekomen. Dagelijks komen er foto’s langs op social media, met de kinderlichaampjes gewikkeld in bloederige lakens.

baby2

 

 

Premier Mark Rutte en media sympathie voor Israël

“Wij horen al jaren lang, meneer Rutte, de zelfde statements, de zelfde leugens, de zelfde rechtvaardigingen. Maar meneer Rutte, wij trappen daar niet in.” – Nourdin El Ouali van NIDA.

De demonstranten waren zeer teleurgesteld in minister-president Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans. De demonstranten zijn verbijsterd dat Rutte weigert zich uit te spreken tegen het doden van Palestijnse kinderen en burgers door de IDF. Volgens de demonstranten keurt Rutte de bombardementen van Palestijnse burgerwoningen door Israël goed, door te zeggen dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen.

“Oh mensen in Gaza! Wij zijn hier vandaag voor jullie samen gekomen! Wij zijn hier voor jullie. Wij zijn mensen die geven om recht en rechtvaardigheid. Wij weten dat jullie boven onrecht, boven onrecht, boven onrecht is aangedaan. Al jaren lang.” – Nourdin El Ouali van NIDA.

 

Amsterdamse Politie en ME
Tijdens de demonstratie liepen er agenten mee om de groep van demonstranten te begeleiden door het centrum van Amsterdam. Het protest begon op het Museumplein, bij het Rijksmuseum. Nadat de menigte was toegesproken vertrok de groep van het Museumplein via de Stadhouderskade. Vlak nadat de straat overging op de Nassaukade, sloten zich 10 tot 15 politieagenten aan in burgerkleding. De demonstratie ging daarna over een brug via de Rozengracht. Vervolgens het Leidseplein op via de Marnixstraat.

Het was de bedoeling dat de demonstratie verder ging richting het Damplein, die route is echter op het laatste moment door de politie gewijzigd. Eenmaal terug op de Stadhouderskade, verscheen de ME die naast de demonstranten kwamen lopen.

De sfeer onder de demonstranten veranderde onmiddellijk. De ME begon te duwen en trekken aan sommige van de demonstranten, zodat zij op die manier, via de Hobbemastraat, weer uit zouden komen op het Museumplein. Toen de demonstranten het Museumplein bereikten, rende de ME richting het Amerikaanse Consulaat. Meerdere getuigen melden dat de ME die aanwezig was aan het provoceren was. Getuigen melden dat het leek net of de ME hen wilden uitlokken tot agressief gedrag. De organisatie heeft middels meerdere speeches de bezoekers opgeroepen om kalm te blijven en de demonstratie vredig te laten verlopen. Dat doel hebben ze behaald. Demonstranten dachten dat er wat was en renden daarom achter de ME aan.

Sinds op 8 juli de Israëlische beschietingen van de dichtbevolkte Gazastrook begonnen, zijn er al ruim 600 mensen gedood en meer dan 2000 personen gewond geraakt. Minstens de helft van de slachtoffers zijn burgers. Van de Israëlische kant zijn er zeker 29 doden gevallen.


Verslag door: Kevin P. Roberson
Hoofdfoto: Le Sem


Op de hoogte blijven van meer nieuws? Like ons dan op Facebook

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in