Op de hoogte blijven van meer nieuws? Like ons dan op Facebook en volg ons op twitter


Zaterdag 27 september 2014 vond het jaarlijkse TANS Awards gala weer plaats. Zoals voorgaande jaren bood ook dit jaar Stadsschouwburg Amsterdam podium voor dit evenement.

Ieder jaar worden er tijdens het TANS Awards gala, Talent en Achievement Awards uitgereikt aan succesvolle Marokkaanse Nederlanders. Dit jaar is daar in samenwerking met het Moroccan International Business Network nog een prijs aan toegevoegd, namelijk de Entrepreneur Award voor beste ondernemer. Na een divers voorprogramma en uitgebreid diner werden, onder toeziend oog van het publiek en de Marokkaanse ambassadeur Bellouki, de awards uitgereikt. De presentatie lag in handen van Jamila Aanzi en Kirsten van der Hul.

Afscheid voorzitter TANS
Wij willen dat mensen hun dromen waarmaken,” met die woorden kondigde Fatiha Ait Ali, voorzitter van TANS, haar afscheid aan. Haar droom om in het buitenland te werken is dan ook haar volgende stap.

Keynote speaker

“Denk jij dat ze de dochter van een gastarbeider hier de kans geven te doen wat jij nou wilt doen? Daar nemen ze wel een Nederlander voor.”

Keynote speaker van de avond, Aicha Marghadi, vertelde in haar speech over haar succes als nieuwsverslaggever en de strijd die dat met zich mee bracht. De vooroordelen van anderen en de harde les van haar vader heeft haar met al haar kracht doen vechten voor wie zij vandaag is. Een succesvolle Marokkaans Nederlandse vrouw, die haar dromen waar heeft gemaakt ondanks de weerstand die haar omgeving haar bood.

De Awards uitreikingen
Na enkele intermezzo’s en uitgebreid diner werden, onder begeleiding van  Chokri Mousaoui  (de winnaar van de TANS Talent Award 2013), de prijzen uitgereikt. Chokri Mousaoui is mede-eigenaar van het wereldwijde succesvolle Eternal Sun dat deel uit maakt van YES!Delft, de incubator voor bedrijven van de TU Delft, TNO en de Gemeente Delft. Eternal Sun produceert zonnesimulatoren voor het efficiënt testen van zonnepanelen. In 2013 heeft Eternal Sun, de Cleantech Open Global Ideas Award gewonnen in Silicon Valley. De Cleantech Open staat internationaal bekend als de meest prestigieuze Cleantech prijs.

Talent Leadership Award
Nourdin el Ouali wist de Talent Award uit de categorie Leadership in de wacht te slepen. Als politiek leider van het Rotterdamse NIDA met Islamitische inspiratie, is hij immens populair bij het Rotterdamse publiek. Binnen een jaar tijd heeft zijn partij met 2 zetels plaats kunnen nemen in de Rotterdamse gemeenteraad. De overstap van GroenLinks naar zijn eigen partij NIDA was voor Nourdin een logische stap. Met zijn partij wil hij inspireren en activeren.

“Doe hetgeen waarin je gelooft, volg je hart en verberg jezelf niet. Hoe verder je van jezelf af staat, hoe meer kracht je verliest,” -Nourdin el Ouali, NIDA

Nourdin was blij verrast met zijn prijs.

“Ik ben blij met deze prijs en voel mij enorm dankbaar. Er hangt een positieve energie van vooruit willen.”

Talent Art & Culture Award
Abdelkarim el Fassi won de Talent Award uit de categorie Art & Culture. Hij begon zijn carrière als journalist bij de VARA. Als documentaire en filmmaker heeft hij onlangs theater zalen door heel Nederland en België weten te vullen met enthousiaste bezoekers.

Met zijn succesvolle docu-film ‘Mijn vader, de expat’ heeft hij mensen weten te raken met het verhaal van een generatie die ooit afscheid nam van haar vaderland, op zoek naar een gouden toekomst. In ‘Mijn vader, de expat’ voert Abdelkarim el Fassi een gesprek met zijn vader, de geboren verhalenverteller. In zijn verhaal vertelt hij hoe hij op zoek ging naar een toekomst in Nederland en hoe hij hedendaags door het leven gaat.

Abdelkarim bedankte in zijn speech de mensen die vanaf het begin dichtbij hebben gestaan en die voor het eerst de voorstelling bezochten.


”Erkenning van de mensen die in je geloven is een award op zich,” aldus Abdelkarim.

Abdelkarim hoopt dat de Talent Award voor Art & Culture volgend jaar uitgereikt mag worden aan een vrouw of een talent dat niet per se zichtbaar is.
Bij de vraag of wij een voorstelling van moeder kunnen verwachten antwoordde hij:

“Zij hoeft niet zo op de voorgrond, zij is een stille kracht”

Art & Culture Achievement Award
De Art & Culture Achievement Award ging dit jaar naar schrijver Abdelkader Benali.

“Ik ben sprakeloos, omdat dit een publieksprijs is en dat maakt de prijs zo bijzonder en oprecht”

Benali debuteerde met de roman ‘Bruiloft aan zee’, waarmee hij genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs en ontving voor zijn prestatie de Geertjan Lubberhuizenprijs. Zijn roman werd internationaal een bestseller. De prijzen bleven binnen stromen, want in 2002 ontving hij de Mr. H.G. van der Vies-prijs voor zijn boek ‘Yasser’, in 2003 ontving hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn boek ‘De Langverwachte’ en in 2009 ontving hij de E. du Perronprijs voor zijn boek ‘De stem van mijn moeder’.

Zoals in ieder Marokkaans gezin, speelt ook in huize Benali de Marokkaanse keuken een belangrijke rol. Tijdens een diner met diens uitgever wordt er een nieuw idee geboren, “Casa Benali”. In dit boek nemen hij en zijn vrouw Saida de lezer mee de Marokkaanse keuken in. Casa Benali staat boordevol prachtige foto’s van de authentieke Marokkaanse keuken en het Marokkaanse straatleven. Het boek dat hij samen met zijn vrouw heeft geschreven, is vanaf 10 november 2014 te koop.

In 2015 kunnen we een film en nieuw boek verwachten, wat het precies gaat worden blijft nog even geheim.

Leadership Achievement Award
De Leadership Achievement Award ging naar niemand minder dan de politica Fatima Elatik. Zij is één van de weinige lokale politici die ook landelijk aandacht geniet. Door haar hart op de tong en duidelijke visie is zij een graag geziene gast in tv programma’s. In 1998 nam zij namens de PvdA zitting in de gemeenteraad van Amsterdam. In 2002 fungeerde zij als wethouder van stadsdeel Zeeburg. In 2009 werd zij gekozen als stadsdeelvoorzitter in Zeeburg en in 2010 werd zij namens de PvdA lijsttrekker voor de stadsdeelraadsverkiezingen voor het nieuwe stadsdeel Oost. Na een succesvolle campagne werd zij gekozen tot stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Oost.

Begin dit jaar werd het tijd voor een nieuwe stap en besloot Elatik zich niet meer verkiesbaar te stellen. In april 2014 nam Fatima Elatik dan ook afscheid van haar stadsdeel. “Voorlopig wil ik in alle rust mijn pad volgen naar een volgende uitdaging. Ik heb een zwaar half jaar achter de rug en het is nu tijd voor reflectie en bezinning.”

Fatima Elatik was trots dat zij deze prijs in ontvangst mocht nemen.

“De avond was een zegen. Ik voelde mij enorm vereerd met de award. Dat mijn gemeenschap op deze wijze de waardering uitspreekt voor mijn werk maakt mij nederig.”

Entrepreneur Award
De award die dit jaar voor het eerst uitgereikt werd, ging naar de rasechte ondernemer Yassine Hanyn. 17 jaar was hij toen hij voor het eerst voet op Nederlandse bodem zette. De taal barrière heeft hem niet tegen gehouden tijdens het verwezenlijken van zijn dromen. Binnen enkele jaren is hij uitgegroeid tot één van Nederlands meest succesvolle ondernemers, met ruim 10 ondernemingen op zijn naam. Zijn horeca bedrijf Silhouet en La Locanda in Heiloo is een mengelmoes van culinaire passie en lifestyle. Met een uniek concept van een restaurant en deels winkel weet hij enorme successen te behalen en is hij niet meer weg te denken uit ondernemersland. Zijn geheim: “Ik leef van dag tot dag en volg mijn hart.”

De avond werd feestelijk afgesloten met enkele artiesten waaronder DJ Morad, bekend van radio FunX.


Verslag door: Bouchra Aoueriaghel
Foto’s door: Francine Boer Fotografie


Op de hoogte blijven van meer nieuws? Like ons dan op Facebook en volg ons op twitter


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in