Begin volgend jaar zal de animatie prinses Elena van Avalor in haar eigen programma verschijnen op Disney Junior, in Amerika. Prinses Elena wordt door Disney beschreven als een “zelfverzekerde en meedogende tiener”.

Het programma is een spin-off van het populaire programma ‘Sofia the First’. Elena zal daarom ook leven in een sprookjesachtig koninkrijk dat geïnspireerd is door diverse Latijns-Amerikaanse culturen en volksverhalen.

Disney staat bekend als televisieomroep zonder diversiteit, op deze manier hopen zij toch aan te tonen dat zij met de tijd mee kunnen gaan.

Inspelen op groei 
Het nieuwe programma is een poging door Disney om het Latijns-Amerikaanse volk aan te spreken, op het moment zijn zij de snelst groeiende etnische groep in de VS. Mic.com correspondent Gabe Bergado zegt het volgende over het nieuwe animatiefiguur: “Protagonisten met een donkere huidskleur zoals Pocahontas, Jasmine and Tiana zijn heel zeldzaam en komen niet zo veel voor als witte animatie figuren. Sommige hebben ook kritiek op “The Princess and the Frog” en dat het negatieve stereotypes verheerlijkt in plaats van tegen te gaan.”

Wit verkoopt meer
Het introduceren van een gekleurd hoofdpersonage is maar de eerste stap, het zal ontzettend moeilijk zijn voor Elena om populariteit te winnen binnen een witte markt. Door het bijhouden van data over verkochte artikelen kan Disney zien dat prinsessen met een lichtere huidskleur en lichter haar populairder zijn. Als er naar de film ‘Frozen’ wordt gekeken, zie je dat er veel meer artikelen van de witte prinses Elsa zijn verkocht, in vergelijking met de artikelen van Tiana na haar debuut in de animatie film ‘The Princes and the Frog’. Dit geldt ook voor de donkere Jasmine van ‘Aladdin’.

Het is inderdaad belangrijk dat Elena wordt gedragen als een “prinses geïnspireerd door Latijnse culturen.” Het programma ‘Sofia the First’ had een moeizaam begin toen een producer eerst had gezegd dat het personage Sofia een Latijnse achtergrond had en later zei dat dat niet zo was. Uiteindelijk maakte de producent het duidelijk dat Sofia geen Latina was, omdat haar verzonnen achtergrond een blend was van een variatie van verschillende culturen. Het had onder andere invloeden van het Latijnse en Scandinavische cultuur.

Op dit moment worden de programma’s ‘Dora the Explorer’ en ‘Diago’ wel op Nederlandse televisie uitgezonden. Het is nog de vraag of Prinses Elena een debuut zal maken op Nederlandse televisie.


Niets missen? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in