Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken krijgt op 28 oktober van Onderhuids een maatschappelijk akkoord overhandigd in Amsterdam. 

Het akkoord is het resultaat van een nationale dialoog van maatschappelijke organisaties, (ervarings)deskundigen, instellingen, kerken, synagogen, moskeeën, gemeenten, (professionele) sportverenigingen en bedrijven. Het akkoord bevat 28 concrete en haalbare oplossingen over arbeidsmarktdiscriminatie en racisme op de werkvloer, racisme en onderwijs, racisme en voetbal, het slavernijverleden en etnisch profileren.

De campagne Onderhuids ontstond nadat op 20 november 2014 minister Asscher tijdens de interreligieuze Ridderzaal-dialoog, met minister-president Rutte en minister Opstelten, een oproep aan de samenleving deed om zelf met antwoorden te komen op racisme.

Oplossingen
Het Maatschappelijk Akkoord Onderhuids zet in op 28 concrete en realistische maatregelen. De ondertekenaars pleiten er via dit akkoord onder andere voor om in jaarverslagen in te gaan op de samenstelling van het personeelsbestand en het diversiteitsbeleid. De politie wordt geadviseerd in gesprek te gaan met jongerengroeperingen, minderheidsorganisaties, buurthuizen of andere (gekozen) wijkvertegenwoordigers over discriminatie en etnisch profileren en expliciet aan te geven waarom een burger staande is gehouden.

Overhandiging
Vanaf januari tot oktober organiseerde de campagne Onderhuids bijeenkomsten van Hengelo tot aan Middelburg over verborgen vooroordelen en racisme. Op 28 januari vindt het laatste evenement plaats in Amsterdam. Tijdens dit evenement zal het akkoord met alle handtekeningen aangeboden worden aan minister Lodewijk Asscher.

Het akkoord is inmiddels door meer dan 150 verschillende organisaties ondertekend. In de komende twee weken kan heel Nederland het akkoord ondertekenen.

Organisaties en/of personen die het Maatschappelijk Akkoord Onderhuids willen ondertekenen, kunnen mailen naar info@onderhuids.nl onder vermelding van ‘Maatschappelijk Akkoord’ en de naam van de organisatie of van jezelf.


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in