Op de hoogte blijven van meer nieuws? Like ons dan op Facebook


Armenië heeft de nieuwe president van Turkije voor volgend jaar uitgenodigd naar Armenië om de 100ste herdenking van de Armeense genocide bij te wonen. 

Edward Nalbandian, de Armeense minister van Buitenlandse zaken, overhandigde de uitnodiging persoonlijk tijdens de beëdiging van Erdogan tot staatshoofd, aldus Turkse media vandaag.

Volgend jaar is het een eeuw geleden dat de Armeense genocide heeft plaats gevonden in de eerste Wereld Oorlog. Het Ottomaanse Rijk, de voorloper van Turkije, slachtte ruim anderhalf miljoen Armeniërs. Turkije erkent tot de dag van vandaag dat er sprake was van een stelselmatige volkenmoord.

De meeste westerse landen hebben de Armeense genocide wel erkend. Wereldwijd is er al jaren een discussie gaande over het wel of niet erkennen van de genocide. Landen als Canada, België, Cyprus, Frankrijk, Nederland, Italië, Polen en verschillende andere landen hebben de genocide erkend. De Turkse regering staat op het standpunt dat er geen sprake was van een genocide, maar dat de doden het slachtoffer zijn geworden van een burgeroorlog, hongersnoden en andere ontberingen. De Turkse socioloog Taner Akçam heeft in een reeks boeken de bewijzen van de genocide openbaar gemaakt. Hij citeert zelfs Atatürk die de genocide al in 1920 een schande noemt.

De herdenking van de Armeense genocide is op 24 april in Jerevan. Voor zover bekend heeft Erdogan nog niet gereageerd op de uitnodigen van Armenië.

Ook in Nederland zal er een herdenking plaats vinden. In Almelo staat een monument, maar ook in de Armeense kerk in Amsterdam zal het herdacht worden.


Op de hoogte blijven van meer nieuws? Like ons dan op Facebook


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in