Afgelopen week maakte Vicepremier Lodewijk Asscher bekend dat integratie onder allochtonen “verontrustend” achter loopt. Er zouden naar zijn mening “smeulende spanningen” zijn.

Buurthuis Gein, in Amsterdam Zuid-Oost, zou dus “ground zero” moeten zijn waar integratie heeft gefaald. Maar als men afgelopen zaterdag naar het Sinterklaasfeest in het buurthuis was gekomen, zou die conclusie niet getrokken worden. Romaris Veldema heeft 2 jaar geleden dit buurtbewoners-initiatief in het leven geroepen, met hulp van organisatie Sinterklaas Bestaat en subsidie van het Amsterdamse Stadsdeel, Zuid-Oost. Een Sinterklaasfeest dat inclusief is voor alle kinderen in Nederland.

De Pieten die rondliepen waren niet de gebruikelijke stereotype karikatuur van Zwarte Piet, maar Kleurenpieten. Er waren groene Pieten, gele Sinterklaas 10Pieten, roze Pieten en clown Pieten. “Als kind vond ik Sinterklaas super leuk, maar vond Zwarte Piet niks. Voor kinderen maakt het niks uit hoe Piet er uit ziet. Wij hebben de kinderen verteld dat Sinterklaas door een regenboog is gevaren en zij geloven dat,” zei Romaris.

Het is voor de organisatoren belangrijk dat het Sinterklaasfeest een positieve herinnering is voor de kinderen. Daarom is ervoor gekozen om de kinderen niet te confronteren met het stereotype karikatuur van Zwarte Piet. “Wij veranderen als mens. Wij veranderen allemaal. Ik ben anders dan mijn ouders. Mijn kind zal ook anders zijn dan ik. Je moet blij zijn met je huidskleur en je kroes haar. Daar mag je trots op zijn. Deze generatie is daar bewust mee bezig,” zei vrijwilligster Claudia Bruynder.

Succesvolle integratie
Zo een 120 buurtkinderen stonden in volle borst, met plezier, Sinterklaasliedjes mee te zingen. Je hoorde de bekende nummers zoals “Hoor wie klopt daar”, “Kom maar eens kijken”, en natuurlijk “Sinterklaas kapoentje”. Jonathan Baij, coordinator en MC van het Sinterklaasfeest, zong ook met volle borst mee. “Vroeger hadden ze ook zulke feestjes. Maar je haalde het pakje op en that’s it. Dit is echt een belevenis voor de kinderen,” zei Jonathan tussen de nummers door. Voordat Sinterklaas binnen kwam, konden de kinderen hun heupen schudden op de beats van de Brotherhood Brass band.

Eindelijk, met veel vreugde verwelkomde de kinderen Sinterklaas en de rest van zijn Kleuren Pieten. De kinderen namen deel aan verschillende activiteiten voordat de cadeaus werden uitgedeeld door de goedheilig man en zijn Kleuren Pieten, kinderen konden taai taai poppen versieren, cupcakes bakken, mee doen aan een Pieten work-out en kick-boxles volgen. De Kleuren Pieten gaven een optreden, terwijl Sinterklaas verhaaltjes voorlas uit zijn grote boek.

Na de activiteiten en het nuttigen van een warme maaltijd, was het tijd voor het uitdelen van de cadeaus. Er waren in totaal 76 zakken met cadeaus voor het hele gezin te verdelen. Dit jaar hebben 17 sponsoren een bijdrage geleverd om dit sinterklaasfeest mogelijk te maken. “Dit is niet een gewoon Sinterklaasfeest. De kinderen krijgen echt iets mee,” aldus Claudie Bruynder.

Door Kevin P. Roberson


Op de hoogte blijven van meer nieuws? Like ons dan op facebook en volg ons op twitter.Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in