Op dit moment is een rechtszitting gaande over de intocht van sinterklaas.  De aanklacht tegen Sinterklaas is, is dat zwarte Piet racistisch is en dat het aangepast ofwel afgeschaft moet worden. Het volgende nieuwsbericht publiceerde AT5 vanmorgen die deze rechtszitting bijwoont en er verslag van doet.


De rechtbank oordeelt dat de burgemeester de vergunning voor de Sinterklaas-intocht van vorig jaar opnieuw moet bekijken. Van der Laan moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen over de intocht.

De rechtbank is van mening dat de gemeente vorig jaar de vergunning had moeten toetsen aan artikel acht uit Verdrag van Rechten van de Mens. Dat voorziet in een verbod op negatieve stereotypering van mensen.

‘Veel zwarte Amsterdammers voelen zich gediscrimineerd door Zwarte Piet, dit maakt inbreuk op het privé-leven van deze mensen’, aldus de rechtbank. Aan de hand van dat argument moet de burgemeester nu de vergunning opnieuw tegen het licht houden.

De rechtbank heeft Van der Laan daarvoor zes weken de tijd gegeven.

Later meer

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

3 REACTIES

  1. Joan, als het daarom gaat snap ik niet zo goed waarom piet zwart en een knecht moet zijn. Waarom lijkt zwarte piet op een donker persoon? Kroeshaar, donkere huidskleur en vollere lippen krijg je niet door de schoorsteen. Ik snap ook niet waarom dat noodzakelijk is als je boete doet voor jouw zonden. De link tussen geloofovertuiging zie ik eveneens niet. Sinterklaas is al jaren een traditie en heeft niets meer met een geloofsovertuiging te maken. Ik als donker persoon heb me nooit gestoord aan zwarte piet, echter van jongs af aan wel dingen afgevraagd. Waarom wordt er gezongen over knechten als zwarte piet geen slaaf is? Het niet willen en kunnen verplaatsen in de tegenstanders is het voornaamste probleem hier.

  2. Tja, dat wordt kiezen of je bent tegen Zwarte Piet en tegen elke hoofddoek in de wereld. Of je bent voor vrijheid van godsdienst. Zwarte Piet is geen slaaf ook nooit niet geweest maar een Nederlander die in zak en as boete doet voor zijn zonden. Het gaat om een katholiek Christelijk feest. Dus ik vind het vreemd dat een feest over boete doen aangepast of zoals het hier lijkt verboden zou moeten worden en men hier vindt dat de Nederlander boete moet doen voor slavernij. Wel heel krom want die Nederlander wordt net verboden hier om in zak en as boete te doen voor al zijn foutjes en zonden. Het lijkt hier alsof Nederlanders geen slaven zijn geweest en geen KetiKoti zouden mogen vieren. Velen hebben nog nooit een echt Sinterklaasgedicht geschreven zoals het hoort, even je kleine foutjes aantstippen zodat deze vergeven kunnen worden. Waarschijnlijk dat het toch te druk is bij integratie, dat teveel mensen niet aangeleerd kan worden dat in Nederland vrijheid van godsdienst een groot goed is en zelfs een recht.

  3. Schandalig. Een zeer beperkt groepje maakt van een onschuldig feest een probleem dat niet echt speelt. Ik ken aardig wat zwarte mensen. Vooral in het buitenland. Ik heb dit voorgelegd. Men ziet het probleem niet. Je moet wel erg onzeker over je kleur zijn wil je hier een zaak van maken. En ondertussen verkopen huid bleekmiddelen goed in Azie en Afrika…….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in