In Amsterdam is er deze week voor de tweede keer binnen een maand een pro-Palestina demonstratie georganiseerd, die duizenden betogers bijeen heeft gebracht. De sfeer onder de betogers was vreedzaam en solidair.

Door Kevin P. Roberson

Toch besloot de gemeente Amsterdam om operationeel ondersteunende diensten in te zetten. Tijdens een persconferentie afgelopen vrijdag maakte de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, bekend dat de politie strenger zou handhaven tijdens de pro-Palestina demonstratie. Er zou strenger gelet worden op hakenkruizen, de Hitlergroet, vlagverbranding, gezichtsbedekking en de zogenaamde “ISIS-vlag”. Van der Laan maakte ook bekend dat tolken ingezet zouden worden, die verantwoordelijk zouden zijn voor het oppikken van eventuele Arabische beledigingen.

Er was helemaal geen onrust
Afgelopen maand zijn 4 pro-Palestina demonstraties georganiseerd. Alle 4 zijn zonder noemenswaardige incidenten verlopen. “De hele week regende het berichten dat er van alles zou gebeuren tijdens deze demonstratie.  De discussie rondom antisemitisme laaide ook op. De verwachting was dat er enorme rellen zouden zijn. Er zijn ME wagens vanuit alle regio’s opgetrommeld. Maar zoals je ziet, en dat is ook bij de voorgaande demonstratie exact hetzelfde geweest, was er helemaal geen onrust,” zei mede-organisator en demonstrant Houda Stitou.

Amsterdamse Jood vermoedelijk mishandeld
De Amsterdamse burgervader zei dat hij zich zorgen maakte over de demonstratie. “Wij constateren dat de spanningen in de stad oplopen sinds het conflict in Gaza [-strook] aan de gang is. Ook in Amsterdam zien wij incidenten.” Van der Laan doelt onder andere op de vermoedelijke mishandeling van een vrouw in Oost-Amsterdam. De politie vermoed dat de daders haar hebben aangevallen omdat zij een Israëlische vlag aan haar balkon had hangen.

De religieuze organisatie Bewust Muslim claimt dat zij haar eigen onderzoek heeft verricht om te kijken of het verhaal van het “slachtoffer” wel klopt. De vermeende mishandeling van de vrouw heeft vermoedelijk plaats gevonden op 29 juli, maar het “slachtoffer” had op 27 juli een foto geplaatst op Facebook waar duidelijk te zien is dat zij de verwonding op de rechterzijde van haar hoofd al had. Het “slachtoffer” beweerde dat zij een zware hersenschudding had en gekneusde ribben. Een woordvoerder van de politie meldde echter dat de verwondingen van het slachtoffer mee vielen, maar dat zij wel heel erg geschrokken was.

Het is ook onduidelijk hoe de daders de Israëlische vlag van het vermoedelijke slachtoffer hebben kunnen zien, aangezien haar balkon aan de achterkant van de flat ligt en niet zichtbaar is voor voorbijgangers.

Afro-Nederlanders doen oproep van solidariteit
“Ik ben geen Moslima, ik ben geen Joodse en ik ben ook geen Palestijnse. Maar ik sta hier als vrouw. Als moeder. Als mens. Een van de moeders die strijd tegen discriminatie en racisme. Moeders die opstaan als het om de kinderen gaat, MAD Mothers,” zei Mimi, de oprichtster van MAD Mothers. Mimi legde de nadruk op de onschuldige slachtoffers die zijn gesneuveld sinds Israël is begonnen met “Operation Protective Edge”. De pijn die de Palestijnse moeders voelen, voelt zij ook. Het komt voor haar overeen met de Afrikaanse slachtoffers die hun kinderen kwijt raakten tijdens de Trans-Atlantische slavenhandel.

“De pijn, dezelfde pijn die een Afrikaanse moeder voelde die 300 jaar geleden toen haar kinderen buiten speelden….En plotseling voor altijd mee werden genomen door de kidnappers. Op zoek naar arbeid kracht voor zogenaamde kolonie,” zei Mimi. Organisators waren ook blij dat een organisatie vanuit de Afro-Nederlandse gemeenschap hen steunt. “De demonstranten hier, die zijn solidair ook met de strijd die de zwarte gemeenschap momenteel levert tegen discriminatie en ook met betrekking tot de Zwarte Pieten discussie,” zei Houda Stitou.

Aankomend weekend is er ook een demonstratie gepland in Utrecht.


Op de hoogte blijven van meer nieuws? Like ons dan op Facebook

Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in