Like ons op Facebook voor meer nieuws


De ALS ice bucket challenge, het kan je niet ontgaan zijn. Al weken gooien bekende en niet bekende mensen ijs met water over zich heen om aandacht te creëren voor de ziekte ALS. Maar hoe is deze ice bucket challenge eigenlijk ooit ontstaan?

Al weken lang nomineren mensen wereldwijd elkaar om een emmer met ijs en water erin over zich heen te gooien, dit te filmen, op sociale media te plaatsen en daarna geld te doneren voor meer onderzoek naar de oorzaak van ALS. Deze ice bucket challenge is bedacht om meer aandacht te creëren voor de ziekte. En dat lukt aardig.

Inmiddels heeft deze actie al tientallen miljoenen euro’s opgeleverd wereldwijd. Wereldwijd hebben tientallen, zo niet honderden bekendheden meegedaan met de challenge. Van voetballers, politici tot aan Hollywood sterren hebben inmiddels aan de ice bucket challenge deelgenomen. In Nederland hebben, onder andere, de ING directeur, de burgemeester van Amsterdam en Nigel de Jong mee gedaan. In Amerika hebben sterren als zanger Justin Timberlake, Facebook CEO Mark Zuckerberg en rapper Lil Wayne mee gedaan.

Wat is ALS?
Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Nederland telt op dit moment rond de 1500 patiënten: elk jaar overlijden er 500 en komen er 500 bij. Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar de ziekte, is de oorzaak tot op heden onbekend. Hoop op een toekomst – met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na diagnose – is er voor deze 1500 patiënten dan ook nog niet.  Het relatief kleine aantal patiënten maakt dat onderzoeksbudgetten van de farmaceutische industrie en de overheid laag zijn; verreweg het meeste wetenschappelijk onderzoek wordt gefinancierd door giften aan Stichting ALS Nederland. (Bron: Stichting ALS Nederland)

Tot op heden waren deze giften niet voldoende en daarom werd de ice bucket challenge bedacht. Maar door wie werd het bedacht? Hoe is de ice bucket challenge ontstaan?

In het volgende filmpje van precies 7 minuten wordt het ontstaan van de ALS ice bucket challenge in beeld gebracht. Een aangrijpend en ontroerend verhaal.


Op de hoogte blijven van meer nieuws? Like ons dan op Facebook


Yellah, deel a mattie
Redactie
In 2012 opgericht met als doel allochtoon op een andere toon te representeren. Om te werken aan een pro-acceptatie maatschappij en positieve beeldvorming. Zo positief dat iedereen allochtoon wil zijn.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in