In de Verenigde Staten en Canada wordt tot het einde van de maand februari ‘Black History Month’ gevierd. Waarom kan dit concept voor ons in Nederland ook interessant zijn?

Black History Month is opgezet met het idee om de bijdrage van de zwarte mens in de Westerse samenleving te onderzoeken en promoten. Dit draagt bij aan het delen van zwarte succesverhalen, wat zorgt voor een imagoboost. Ik ben ervan overtuigd dat Nederland een dergelijke maand van de allochtoon goed kan gebruiken. Het is (weer) tijd voor een gezonde dosis succesverhalen met allochtonen in de hoofdrol, zoals Voorbeeld Allochtoon dat doet.

Regels en wetten zullen uiteindelijk falen om mensen bij elkaar te brengen als de mensen het zelf niet willen

Allochtoon
Nederland zoals wij het nu kennen, zou er niet zijn zonder de hulp van allochtonen. Om maar iets te noemen: lekkernijen. Allochtonen zorgen ook voor een andere kijk op alledaagse situaties waar autochtonen anders niet eens aan zouden denken.

Wij wonen in Nederland in een multiculturele samenleving waar het onze taak is om met elkaar te kunnen leven. Regels en wetten zullen uiteindelijk falen om mensen bij elkaar te brengen als de mensen het zelf niet willen. Mensen hebben van nature de drang om te verbinden. Om met elkaar te verbinden is het nodig om open te staan voor elkaar.

Een kleine geschiedenisles
In de jaren ’60 en ’70 kwamen de eerste migranten vanuit verschillende landen zich vestigen in Nederland. De eerste groepen Surinamers, Turken, Marokkanen, Molukkers en Afrikanen kwamen zich settelen in Nederland met als doel het overschot van de banen waar arbeidskracht ontbrak, op te vullen.

Tegenwoordig telt Nederland bijna 17 miljoen inwoners. Van de gehele bevolking is zeker 22% allochtoon! Niet slecht voor een land waar er tegenwoordig meer hardop wordt gefantaseerd over het uitzetten van iedereen die de Nederlandse normen en waarden niet genoeg omarmt. Allochtonen moeten niet gezien worden als een plaag, maar juist als een verrijking! Het ervaren en begrijpen van een andere belevingswereld is wat ons als mensen verrijkt. Het is net als een reis naar een ander werelddeel waar andere gebruiken en overtuigingen gelden. Wederzijds respect is een belangrijke factor in het accepteren van iemand die niet is zoals jijzelf. Dat laatste is echter nog steeds een groot probleem.

Prominent anders
Het ontzeggen van de toegang tot Amerika door President Donald Trump en het hoofddoekverbod in het bedrijfsleven in Europa zijn de meest recente, veelbesproken voorbeelden die duidelijk maken dat er wel degelijk een andere behandeling is van mensen op basis van hun afkomst, religie en cultuur.

In de VS is er al jarenlang een strijd over de positie en behandeling van de minderbedeelden in de samenleving. De kritiek zal, denk ik, alleen maar erger worden nu Donald Trump de scepter zwaait in Amerika.

Change!
De maand van de allochtoon zou in Nederland er onder andere voor kunnen zorgen dat het imago van allochtonen weer een boost krijgt. Het moet stoppen dat gekwalificeerde kandidaten voor een sollicitatiegesprek worden afgewezen door hun afkomst of religie! Het is haast onmogelijk men te overtuigen van je meerwaarde als je überhaupt niet de kans krijgt je te bewijzen.

De multiculturele samenleving heeft niet gefaald, integendeel, het is geslaagd en het is tijd dat we dat zichtbaar maken met zo een maand. Wat aandacht krijgt, dat groeit! Allochtonen verdienen meer succesverhalen waar zij een hoofdrol in vertolken om zich in Nederland thuis te voelen. Als de negatieve verhalen worden gedeeld in het nieuws, vind ik dat de positieve verhalen twee keer zo vaak gedeeld moeten worden om een tegengeluid te creëren en de beeldvorming in evenwicht te houden. Het is tijd om de succesverhalen van allochtonen te delen.

Ik stem voor een maand van de allochtoon!


Volg ons:


Yellah, deel a mattie
Irvin
Irvin is een echt persoon met een fictieve account omdat de schrijver graag anoniem wil blijven. Irvin is wel een geïdentificeerd persoon door ons met een vlijmscherpe pen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in