De 14-jarige Ahmed Mohamed maakte een klok en nam deze mee naar school om indruk te maken op zijn lerares. Zijn lerares schakelde de politie in en liet hem arresteren. 

Schijnbaar als je Ahmed heet, moslim bent en een klok maakt, is het een 1+1=2 sommetje met de uitkomst dat je een terrorist bent. Want ja, een klok hoort op een bom en een bom hoort bij een moslim met de naam Ahmed.

De lerares bleek zich te vergissen. Het enige wat toen explodeerde was twitter met steun-tweets voor Ahmed. Amerika was in shock. Het 14-jarige jongetje kwam vrij. Obama nodigde Ahmed uit om zijn klok langs te brengen in het witte huis en Mark Zuckerberg nodigde hem uit bij Facebook.

Ook in Nederland reageerden wij geshockeerd op deze Amerikaanse gebeurtenis en hebben we allemaal Ahmed gesteund via sociale media. Ahmed heeft gewoon pech gehad en dan horen wij hem te steunen. Toch?

Soortgelijks in Nederland
Ongeveer zo een 3 weken geleden gebeurde iets soortgelijks in Hengelo, hier in Nederland. Een begin twintiger postte op Facebook een inspirerende quote. De quote kwam erop neer dat hij zei dat je moet focussen en niets of niemand van je focus moet laten afhalen. Twee dagen later wordt hij vanwege zijn quote op Facebook gearresteerd op zijn schoolplein, omdat zijn school hem heeft aangegeven bij de politie als mogelijke terrorist. Ze zagen hem als een gevaar, vanwege zijn Facebook post. Uit het niets kreeg hij handboeien om op zijn schoolplein en werd hij meegenomen. Je raadt het al: zijn naam is Ömür en hij is moslim. Er kwam geen steun voor hem, geen media aandacht, niets.

Vaker verdacht
Ook is het vaker voorgekomen dat kinderen of jongvolwassen met een islamitische achtergrond veel sneller door scholen worden aangezien als potentiële terrorist bij bepaalde uitspraken. Zelfs minderjarige kinderen van het basis- en middelbaar onderwijs. Terwijl niet-moslim kinderen dezelfde uitspraken gewoon kunnen maken zonder enige consequenties.

Uitzondering
Wat Ahmed is overkomen in Amerika is tragisch. Helaas is deze gebeurtenis geen uitzondering. De enige uitzondering die er is, is dat Ahmed internationale aandacht en rechtvaardigheid kreeg. Terwijl de jongen uit Hengelo nog zijn strijd aan het strijden is en al die andere kinderen onder extra toezicht zijn geplaatst, hier in Nederland.

Van hen allen is Ahmed Mohamed de uitzondering.

En ik hoop dat op een dag al die andere kinderen en jongvolwassenen net zo uitzonderlijk worden als Ahmed door de juiste aandacht en rechtvaardigheid te krijgen.


Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in