De politie heeft de nobele taak om burgers in dit land te beschermen. Vandaar ook de uitspraak ‘de politie is je beste vriend’. Enkel in 2013 bleek uit een rapportage van Omroep West, dat deze slogan niet altijd even waar is. Voor zover we dat niet al wisten.

Uit de desbetreffende rapportage bleek dat het Haagse korps (gevestigd in de Heemstraat) zich structureel schuldig maakt aan het gebruik van buitenproportioneel geweld en bovendien zou er een sfeer heersen van racisme en discriminatie. Aldus drie voormalig politieagenten van het korps in kwestie.

Als reactie op de misstanden hebben de inwoners van de Schilderswijk destijds het Actiecomité Herstel van Vertrouwen opgericht. Naar aanleiding van de gesprekken tussen de Nationale Ombudsman en dat comité is er vervolgens een ‘onderzoek’ uitgevoerd. In de wijk en voor de wijk? Nee. In de wijk, maar voor de politie was mijn conclusie na het lezen van het rapport.

Het ‘onderzoek’ is eerder te omschrijven als een beschouwing met gebreken. De conclusies lijken namelijk vooral gebaseerd te zijn op de perceptie van het politiebureau (het subject van onderzoek in deze) en dat mag op zijn minst discutabel genoemd worden. Ook onderzoek je een cultuur binnen een politiebureau niet door hoofdzakelijk gesprekken te voeren met de cultuurdragers van dat bureau.

Andere opvallende aspecten
De afgenomen interviews met voormalige agenten van het korps hebben nauwelijks of geen invloed gehad op het eindoordeel van de ombudsman. De medewerkers van de ombudsman zijn niet in staat om uitspraken te doen over het aantal bewoners die zij geïnterviewd hebben, waardoor niet vast te stellen is of het onderzoek representatief is (een andere bron spreekt van zeven bewoners, resultaten die daarom niet te kwantificeren zijn) en verder wordt het meedraaien van diensten met de agenten gezien als een valide onderzoeksmethode. Maar het meest frappante is toch wel dat een enquête uitgevoerd door het actiecomité de conclusies van de ombudsman tegenspreken. Het verschil is werkelijk als dag en nacht. En dat op zijn zachts gezegd opmerkelijk.

Uit de enquête van het actiecomité blijkt onder andere, dat maar liefst 70% van de inwoners te maken heeft gehad met geweld geïnitieerd door agenten en zelfs 90% van de bewoners de bejegening van de politie ervaart als zijnde negatief. Dit strookt uiteraard in zijn geheel niet met de bevindingen van de ombudsman. Het instituut van de ombudsman is onafhankelijk en onpartijdig. De gekozen onderzoeksmethoden en de genomen invalshoek stellen mij als burger, echter teleur. Het lijkt erop dat de beschouwing niet helemaal objectief nog onpartijdig is.

Het moet gezegd worden. Ik heb verder een enorme waardering voor de politie, ondanks het feit dat ikzelf ook een aantal negatieve ervaringen heb opgedaan met onze beschermengelen. Enkel het gedrag van enkelen is niet representatief voor elke politieman of politievrouw. Desalniettemin mag wel verwacht worden dat bij eventuele misstanden, de zaken grondig onderzocht worden. En dat gevoel heb ik in deze situatie absoluut niet.

Afgelopen 1 augustus is er gedemonstreerd in de wijk. De demonstratie is georganiseerd door het actiecomité uit de Schilderswijk en dat is zeker niet zonder reden. Een diepgaander onderzoek lijkt gewenst.


Op de hoogte blijven van meer opinies? Like ons dan op Facebook

Yellah, deel a mattie
Nourdine Tighadouini
Geboren in Amsterdam. Zoon, broer en vader. Mijn omstandigheden tijdens het opgroeien hebben mij geleerd om voor mezelf na te denken, te ontdekken en altijd te blijven zoeken. Al van jongs af aan geïnteresseerd in de politiek en Bestuurskunde gestudeerd aan de Haagse Hogeschool. Ik raak vooral geïnspireerd door de kleine dingen in het leven die verwondering bij mij opwekken. Mijn kinderen, de maatschappij en het leven in het algemeen. In het dagelijkse leven altijd op zoek naar de overeenkomsten en raakvlakken tussen mensen in plaats van de verschillen.

2 REACTIES

  1. Nog nooit zo een onzin gelezen, dat comité betaat uit linkse types van buiten de Schilderswijk. Wij als bewoners kennen deze lui niet, hebben er helemaal niks mee.

  2. Het is juist het korps Politie dat enkel nog fungeert als beschermer voor de rijke elite, banken en corporatie’s. Naar mijn mening hebben ze schijt aan de wensen van de burgerij die corruptie en machtsmisbruik in dit land meer dan beu is. Het wordt eens tijd dat ze zich achter de burger scharen en eens optreden tegen het GROTE ONRECHT………

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in