De maand Ramadan is aangebroken. Voor mij is het normaal om te vasten en dat mensen om mij heen eten, maakt mij niet uit. De leerlingen vragen mij of ik ook mee doe met de Ramadan. “Ja,” antwoord ik. Maar ze begrijpen niet helemaal waarom, net als veel andere mensen in Nederland. 

“Wat houdt de Ramadan dan eigenlijk in?” vraagt een leerling. “Uhm, nou dat je de hele dag niks eet en drinkt,” geef ik aan. “Hele dag niks drinken?? Dat meen je niet, oh wat erg mevrouw.” Een leerling zegt tegen een andere leerling: “Doe het flesje weg, de docent mag niet drinken.”

Ik lach naar de leerlingen en ik vertel: “maak je niet druk, joh! Je hoeft het niet te verbergen hoor. Ik heb er geen last van, maar wel heel lief van jullie.”

Dit zijn mijn leerlingen die zo onschuldig zijn en op een bijzondere manier rekening proberen te houden met je. Als leerlingen dat kunnen, dan moeten wij dat als volwassenen toch ook kunnen? Maar misschien is het beter om te weten waarom wij moslims vasten. Zo kunnen we elkaar beter begrijpen.

Waarom vasten de moslims?
Niet om uit te hongeren, maar om stil te staan bij je leven. Het is om te reflecteren naar je eigen gedrag en hoe dichtbij je God staat. Hoe liefdevol ben je naar andere mensen? Geef je geld aan de mensen die niet zelfstandig in hun basisbehoeften kunnen voorzien?

Vergeving
Ramadan is de maand van vergeving. Vergeving naar de mens, maar ook dat mensen elkaar vergeven. Het is veel meer dan niet eten en drinken en stil staan bij de arme mensen die niet kunnen eten en drinken. Het is de bijzondere maand waar het heilige boek de Koran in is geopenbaard. Er zullen vast nog meer dingen zijn die deze maand bijzonder maakt. Wij zijn nooit uitgeleerd, maar wij kunnen wel snel oordelen.

Ik werk met veel plezier als docente economie en ik zal altijd blijven zeggen: “Haat bestrijd je met liefde! Dichter tot elkaar komen, bereik je door elkaar te leren kennen.”

Ik wens iedereen een bijzondere maand toe, ook al ben je geen moslim. Je verdient een mooie maand en veel geluk in je leven.


Volg ons:


Yellah, deel a mattie
Sahar Ahmed
Masterstudent, docent economie, studiecoach & moslima met veel doorzettingskracht. Haar specialisaties en interesses liggen bij onderwijs, organisatie, motiveren, talentmanagement en ontwikkeling. In haar vrije tijd is zij op de tennisbaan te vinden. De Pakistaanse cultuur en de islam zijn haar identiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in