Een keiharde constatering is dat de universiteiten te wit zijn. Dan hebben we het niet enkel over docenten tot en met de leiding van universiteiten, maar zeer zeker over studenten. Hoe komt dat?

In 1997 kwam ik zelf als asielzoeker naar Nederland. Na een half jaar sprak ik al vrijwel vloeiend Nederlands. In 1999 was het zo ver dat ik in groep 8 op een witte school de cito toets moest afleggen, maar mijn leraren vonden dat ik dat niet mocht. Volgens mijn leraren moest ik de cito overslaan en naar een school gaan met moeilijk lerende kinderen, kinderen met geestelijke afwijkingen om tafels en stoelen te leren maken. Lekker handenarbeid doen, meer zat er niet in voor mij, zeiden ze.

Mijn moeder protesteerde en kreeg het voor elkaar dat ik nog een keer groep 8 mocht doen. Daarna mocht ik de cito toets in 2000 wel afleggen en behaalde ik havo als uitslag. Dezelfde leraren gaven als advies dat ik alsnog vmbo/mavo moest doen. Mijn moeder protesteerde weer en kreeg het voor elkaar dat ik havo ging doen. Vele kinderen die niet op een witte, maar op een ‘asielzoekersschool’ zaten, kregen alleen maar zulke adviezen en hun ouders volgden het allemaal op, omdat iedereen zulk advies kreeg. Gelukkig zag mijn moeder dat witte kinderen op mijn school wel hogere adviezen kregen met dezelfde resultaten en besloot ze te protesteren. Ik was samen met mijn zus de enige met dit geluk. De rest van kinderen volgden de lage adviezen stilletjes op, waardoor de lagere opleidingen vol zaten met allochtone kinderen en de hogere scholen met autochtone kinderen.

Dat allemaal gebeurde in 1999 en in 2000. Dat is zo een 15 en 16 jaar geleden. Je zou denken dat het tegenwoordig anders zou zijn, dat het beter is gesteld met adviezen geven door leraren aan allochtone kinderen om ze eerlijke kansen te bieden. Ik constateer dat het allemaal juist verslechterd is.

Op Facebook zie ik geregeld bezorgde berichten van allochtone moeders over de adviezen die hun kinderen krijgen van leraren. Vandaag kwam ik zo een bericht tegen dat mij toch echt verbaasde en ik realiseerde mij dat het er tegenwoordig slechter aan toe gaat dan in 1999.

Een jongetje legt de cito toets af, behaalt een uitslag voor vwo, maar krijgt van zijn leraar het advies mee om vmbo te gaan doen. En dat anno 2015. En de verklaringen van de leraar om zo een advies te geven is nog schrikbarender. Ik begrijp de Facebook post van deze bezorgde moeder heel goed.

Kan iemand mij uitleggen waarom een kind met een VWO score geen VWO advies heeft gekregen geen havo/ VWO, geen Havo,…

Posted by Nana Jamuna Sy on donderdag 26 maart 2015

 

Dit is één van de duizenden voorbeelden die men kan vinden die aantonen dat universiteiten wit zijn door racistische voorprocedures binnen het onderwijs. Over de vraag hoe het komt dat universiteiten zo wit zijn, hoeven we niet meer na te denken. We zouden echter moeten nadenken hoe we zulke racistische leraren en adviezen uit de scholen kunnen verwijderen, zodat iedereen eerlijke kansen krijgt. Een simpele takenformule is: racisten uit het basis-en-middelbaar-onderwijs, levert kleur op binnen universiteiten.

Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in