Wel eens bij stil gestaan? Waarom niet gewoon iedereen allochtoon kan zijn? Of nee, waarom noemen we niet iedereen gewoon allochtoon? Schaffen we de rest af. Deze vraag hield mij in de trein bezig. Zo”n 2 uurtjes lang!

Net begin van mijn reis vanaf Groningen zat ik in de trein wat dingen op te zoeken door in het wilde weg een paar steekwoorden in de google zoekmachine in te tikken. Vrij kort na het starten van mijn reis op google kwam ik een koptekst tegen die mij even liet nadenken. Ik had deze vraag al eens eerder aan mezelf gesteld over de blanke Nederlander maar nooit gezocht naar een antwoord. Nu wel. De koptekst die ik tegen kwam is:

“”Waarom kan ik geen allochtoon zijn?””

En inderdaad. Waarom kan dat niet? Waarom kan een Nederlander geen allochtoon zijn? Ik hoor iedereen al zeggen “”ja maar dat kan toch niet? Omdat ze Nederlands zijn toch! Hun ouders komen niet ergens anders vandaan””.

Ojah joh? Waarom kan een allochtoon wel een Nederlander zijn dan?? Wel eens dat afgevraagd? Hun ouders zijn toch niet in Nederland geboren? Als je de eerste vraag niet stelt maar alleen de tweede, dan lijkt de tweede vraag niet zo vreemd. Omdat we daarmee gepenetreerd zijn. Maar als je eerst de eerste vraag stelt, daar een antwoord op geeft en vervolgens vraag twee stelt dan lijkt het ineens een hele bizarre, vreemde en kromme vraag.

En eigenlijk is het veel logischer om iedereen allochtoon te gaan noemen in plaats van iedereen Nederlander te willen noemen, als je toch een verandering wil doorvoeren. Want laten we niet vergeten dat de voorouders van Nederlanders geen Nederlanders zijn. Nederland is ontstaan door Duitsland, Frankrijk en Spanje (zo min of meer). Dus is de Nederlander eigenlijk een allochtoon.

Ik stel dus voor om nieuwe allochtonen en oude allochtonen door te voeren in plaats van iedereen Nederlander te willen noemen of de allochtonen ”Nieuwe Nederlanders” te willen noemen.

Dat is dan ook minder denigrerend en kwetsend tegenover de nieuwe allochtonen. Als we nieuwe allochtonen en oude allochtonen doorvoeren dan is het meer van: “”ja, wij waren hier eerst, maar jullie zijn ook welkom! We zijn tenslotte allemaal allochtonen en komen ergens anders vandaan””. Meteen voel je die verbinding al met iedereen. Zonder slag of stoot. Het woord allochtoon vertelt dan gewoon dat we Allochtonen zijn, allemaal met een verhaal buiten de grenzen waar we wonen. Aan welke kant de grens eindigt, maakt dan niet uit.

Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in