Het is zo ver. De verkiezingen zijn er. “Het volk mag haar stem uitbrengen.” Zelf mag ik sinds 2006 stemmen, echter heb ik nog nooit in mijn leven gestemd en zal het ook vandaag niet doen. Ik heb zelfs nog nooit een stembiljet gezien, ik zal uitleggen waarom.

De afgelopen weken heb ik serieuze discussies gehad met mensen die vinden dat ik moet gaan stemmen. Echter heb ik nog nooit gestemd in mijn leven, en ik zal ook deze verkiezingen niet stemmen. Ik heb vele telefoontjes en discussies gehad met mensen die vinden dat ik toch echt moet gaan stemmen, maar ik weiger. Ik weiger om twee hele simpele redenen.

Voor of tegen
Een van de redenen waarom ik niet stem is de voor-en-tegen houding. Net of het oorlog is. “Als je niet voor ons bent, dan ben je tegen ons.’’ Het lijkt dan ook een serieuze oorlog tussen partijen en dat zie ik terug in de samenleving. Mensen die elkaar uitschelden en ruzie maken omdat ze verschillen in hun partijkeuze. Eerst gaan politici tekeer tegen elkaar op tv, daarna gaat de rest verder op social media en in gesprekken. De spanningen lopen hoog op, dit vind ik jammer. Ik mis de verbinding tussen partijen. Ik mis het feit dat partijen toegeven dat geen enkele partij de absolute waarheid heeft en dat wellicht verbinding tussen de partijen de ware oplossing kan zijn. Dat creëert verdeeldheid en daar wil ik mijn stem niet aan uitlenen. Zolang ik niet stem ben ik niet voor of tegen. En als ik op iemand of een partij stem, dan wil ik graag een toenaderende houding zien. Een handreiking naar elkaar, maar het enige wat er met een hand wordt gedaan is klappen uitdelen. Heel jammer.

Liefde
Een nog belangrijkere, eigenlijk de belangrijkste reden dat ik niet stem, is dat geen enkele partij liefde in haar partijprogramma heeft. Terwijl liefde één van de belangrijkste behoeftes van ons mensen, is. De mensheid is dol op liefde en wordt voortgezet door middel van liefde. Geen enkele partij heeft liefde in haar partijprogramma. En dan heb ik het niet per se over liefde tussen twee geliefden, maar liefde voor elkaar als samenleving, mens en een liefdevolle benadering van problemen. Liefde is niet iets voor tussen neus en lippen door. Het moet naar mijn mening een belangrijk partijstandpunt zijn.k ben ervan overtuigd dat liefde en een liefdevolle benadering een veel betere oplossing zal opleveren voor elk probleem. Met liefde bedoel ik ook dat politici zich niet alleen maar focussen op het negatieve en dat uitvergroten, maar zich juist focussen op dat wat wél goed gaat en wat ze wél willen en dat vervolgens uitvergroten. Want ik geloof erin dat alles wat je aandacht geeft groeit.

Ik stem dus niet vanwege een tekort aan liefde. Ik stem niet, omdat ik niet op liefde kan stemmen.Ik ben ervan overtuigd dat de meerderheid van Nederland behoefte heeft aan liefde in zowel de politiek, als in de samenleving, en daar graag op zou willen stemmen.

De dag dat er een partij komt die liefde in haar partijprogramma heeft als één van de belangrijkste standpunten, liefde predikt en liefde praktiseert met alles, zich focust op wat we wel willen en daar aandacht aan geeft, dát zal de dag zijn dat ik zal stemmen. Tot die tijd voel ik de afstand tussen mij en de politiek steeds groter worden.

Update: Ik heb uiteindelijk toch besloten om dit jaar voor het eerst te stemmen. Ik heb op de niet-stemmers partij gestemd om mijn stem niet verloren te laten gaan. Echter hoop ik wel in de toekomst op een partij te kunnen stemmen die liefde in het partijprogramma heeft.


Volg ons:


Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in