Zolang vrouwenvoetbal bestaat, is er geen gelijkheid. Zeker niet voor de vrouwen. En begrijp me niet verkeerd, het probleem is niet vrouwenvoetbal. 

Één van de eerste interviews bij Voorbeeld Allochtoon was met Nangila van Eyck, die voetbalde bij ADO Den Haag en het vrouwenteam van Oranje. Dat was de eerste keer dat ikzelf met vrouwenvoetbal in aanraking kwam en er meer over te weten kwam. Ondertussen ben ik nog steeds geen kenner van voetbal in het algemeen, ook niet van vrouwenvoetbal. Maar de ongelijkheid binnen het voetbal valt me wel op.

Wat toen naar voren kwam, en nu nog steeds zo is, is dat vrouwen veel minder betaald krijgen binnen de voetbalwereld. Dat niet alleen, de KNVB en de voetbalclubs hebben hun prioriteiten niet liggen bij vrouwenvoetbal. Er wordt geen geld ingepompt. Vrouwen verdienen met professioneel voetbal zo weinig dat velen op den duur besluiten om maar te stoppen, zodat ze iets kunnen doen waar ze wel rond van kunnen komen. Geen miljoenen voor je talent als je vrouw bent dus. Bizar vind ik dat.

Nog aparter vind ik dat voetbal niet gewoon voetbal is. Het is opgesplitst in voetbal (de norm die bestaat uit mannen) en uit vrouwenvoetbal (iets aparts). Vrouwen kunnen niet voor voetbal gescout worden, enkel voor vrouwenvoetbal. Het geld wordt in voetbal gepompt, in enkel mannen dus en de vrouwen krijgen daardoor geen gelijke kansen. Nog aparter vind ik dat heel Nederland, zelfs heel Europa, staat te juichen om een doelpunt terwijl we daarmee eigenlijk de ongelijkheid aanmoedigen.

Nederland, en Europa ook, zegt voor vrouwengelijkheid te zijn, daarin een voorloper te zijn, dat vrouwen en mannen hetzelfde moeten verdienen voor hetzelfde werk, Nederland transformeert naar een “Genderneutraal” land en als mannen en vrouwen in religieuze gebouwen gescheiden worden, dan is Nederland een land dat opkomt voor vrouwen en zegt dat dat niet hoort. Wanneer het echter om de nationale sport gaat, doet men gewoon hypocriet en zegt niemand er wat van.

Het lijkt me een goed idee dat Nederland eerst even aandacht besteed aan gelijkheid voor vrouwen in de nationale sport, voor iedereen. Eerst maar de nationale sport aanpakken en voetbal gewoon voetbal maken, voor mannen en vrouwen, in dezelfde teams met dezelfde verdienste. Misschien dat Nederland er dan klaar voor is om de stap naar genderneutraal te zetten. Want zonder gelijkheid kan er geen neutraliteit bestaan.


Volg ons:


Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in