Elk jaar staan ze weer voor de deur, de goede voornemens. Sommigen vinden het maar flauwekul en anderen zweren erbij dat ze dingen anders zullen aanpakken in het nieuwe jaar. Persoonlijk ben ik niet van voornemens op een lijstje, wat ik wel doe is het afgelopen jaar op een rijtje zetten. Wat waren mijn hoogtepunten en wat kan ik beter doen in het komende jaar.

Voor deze keer heb ik toch een lijst met voornemens voor zowel allochtonen als autochtonen, deze voornemens gaan wel wat verder dan voornemens zoals stoppen met roken en meer sporten (wat ook belangrijk kan zijn). Wat ik voornamelijk hoop is dat volgend jaar mensen meer naar elkaar toe groeien en meer begrip voor elkaar zullen hebben. Hierbij hoop ik dat deze voornemens jullie toch aan het denken zullen zetten. Zes voornemens voor 2016:

  1. Probeer niet iedereen over een kam te scheren. Dit kan lastig zijn, sommige mensen weten het niet beter, andere hebben een persoonlijke ervaring gehad en er zijn mensen die blindelings dingen van de media aannemen. Toch kan ik je honderd procent verzekeren dat niet iedereen hetzelfde is. Ondanks dezelfde religie, afkomst en huidskleur kan je niet zomaar mensen in hokjes stoppen. Elk individu is uniek en daar moet je rekening mee houden.
  2. Proberen in plaats van te horen ook meer te luisteren. Sommige mensen horen wel, maar luisteren niet. Misverstanden ontstaan vaak door slechte communicatie, probeer deze dus te vermijden door naar elkaar te luisteren.
  3. Leer elkaar kennen, in plaats van dingen aan te nemen over mensen, maak kennis met hen. Word vrienden met zowel allochtonen als autochtonen. Kom te weten wat hun passie is en waar ze voor staan. Geschiedenis, geloof, gewoontes etc. maken de mens mooier, neem de kans dan ook om meer over iemand te weten te komen.
  4. Vergeef mensen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar neem het maar van mij aan, je vergeeft om zelf vergeven te worden. Mensen maken nou eenmaal fouten. De een groter dan de ander, maar daar zijn we mensen voor. Het kan moeilijk zijn maar je zult je een veel beter mens voelen nadat je vergeven hebt.
  5. Kom voor elkaar op en help elkaar. Er is niets mooiers dan iemand je hulp aanbieden. Je maakt niet alleen een ander hiermee gelukkig, maar ook jezelf. Er wordt ook vaak gezegd; als je een ander helpt, dan help je jezelf. Kom voor elkaar op, ook al zie je bepaalde dingen anders, laat een ander niet een slachtoffer zijn.
  6. Geloof niet altijd wat de media zegt. Media kan heel manipulatief en selectief zijn. Wat ik bedoel is dat er niet altijd sprake is van objectiviteit, zoek die dan zelf op. Bekijk verhalen van twee kanten, ondervraag mensen en vorm dan je mening. Je zult van zelf zien dat niet altijd alles zo zwart/ wit is.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben. Ik wens jullie allen een gezond, gelukkig maar vooral een liefdevol jaar toe. En vergeet niet wie goed doet, goed ontmoet.Yellah, deel a mattie
Sona Sarkisjan
Sona Sarkisjan, afkomstig uit Armenië, is als klein meisje naar Nederland gekomen. Zij is 22 jaar en studeert Europese Studies aan de Haagse Hogeschool. Naast haar interesse in politiek, houdt ze zich bezig met kunst en geschiedenis. Creatief, ambitieus en een christen die veel waarde hecht aan familie en vrienden. Ze wilt vooral een positieve bijdrage leveren aan de samenleving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in