Wel of geen hoofddoek dragen? Moet het verboden worden of mogen hoofddoekdraagsters hun gang gaan? Een discussie die al jaren wordt gevoerd. Een strijd die nog niet gestreden is. Een katholieke school in Volendam verbiedt in 2011 een 14-jarig meisje om met haar hoofddoek om op school te verschijnen. Wat is de onderbouwing van de directeur? “Omdat ik dat vind. Wij zijn een katholieke school en daar horen geen moslimsuitingen bij zoals een hoofddoek”.

Strijd is geen strijd
Een strijd die vroeger geen strijd was. We hebben er tegenwoordig een strijd van gemaakt: een gevecht, een onderlinge oorlog en dat is helemaal onterecht! Het dragen van een hoofddoek is helemaal niet zo negatief. Veel mensen zien het dragen van een hoofddoek tegenwoordig wel negatief. De media, de openbare discussies, de politiek en de strijd tussen religieuze culturen hebben het allemaal anders doen lijken.

Hoofddoek is normaal
Het dragen van de hoofddoek is in de christelijke religie al eeuwen normaal. De hoofddoek verscheen eerder bij de christenen dan bij de moslims. Wie kent niet de hoofddoekdragende nonnen? Zij zijn een voorbeeld van christelijke hoofddoekdraagsters binnen de westerse wereld. Zij dragen de hoofddoek op precies dezelfde manier als moslima’s dat doen. En laten we niet vergeten, ook de heilige maagd Maria, de moeder van Jezus Christus, droeg een hoofddoek. Jaren na en jaren voor de geboorte van Christus was de hoofddoek een normaal kledingstuk binnen de verschillende culturen en religies. Tot niet zo ver terug in de tijd werd er ook in Europa, ook in Nederland het dragen van een hoofddoek als normaal gezien en droegen vrouwen een hoofddoek.

Nonnen
De hoofddoek van nonnen heeft nooit ter discussie gestaan. Zou dat niet moeten? Als we vrouwen verbieden om een hoofddoek te dragen dan moeten we niet generaliseren, discrimineren, mensen in een hokje duwen en alleen op 1 religie aanspreken omdat die ene religie ons niet aanstaat. We moeten dit dan niet per religie verbieden zoals we dat nu doen, nee, we zouden alle vrouwen moeten verbieden om een hoofddoek te dragen, ongeacht de religie , dus ook de nonnen! Elke vorm van het dragen van een hoofddoek van een religieuze of niet- religieuze volgeling zou verboden moeten worden. We zouden moeten oordelen op daden van een individu.

Dat christenen geen hoofddoek dragen is iets van de moderne tijd en van de westerse wereld. In sommige landen, zoals in Christelijk Arabische gebieden, wordt er nog steeds een hoofddoek gedragen door christelijke vrouwen. Ook het beeld dat moslimse vrouwen gedwongen een hoofddoek dragen is niet correct, de meerderheid van de moderne moslima draagt vrijwillig een hoofddoek, voor dit column sprak ik er een aantal, de uitkomst was verbazend anders dan het beeld dat de media schetst.

Laten we stoppen met deze zinloze discussie, met de ander te verwijten dat zij iets niet mogen doen wat we zelf ook doen en gedaan hebben, laten we stoppen met het zaaien van haat, met het wijzen met een vinger naar de ander.

De hoofddoek bewijst juist dat er overeenkomst is tussen religies!

Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in