Inmiddels is de ramadan al bijna twee weken aan de gang. Tijdens de ramadan vasten wij moslims een hele maand lang. Kort uitgelegd is het de maand van reiniging en zelfreflectie.  

Het vasten is voor mij een manier om bewust te worden van de zwakheden in mijn karakter en aan deze te werken

Voor iedereen heeft de ramadan een andere uitwerking. Voor mij is het vaak een feest. Een maand waarop tolerantie, liefdadigheid, verbroedering, bezinning, verdraagzaamheid, vrijgevigheid en saamhorigheid centraal staan. Deze staan altijd centraal, alleen met de ramadan staat alles op scherp. Het vasten leert mij mezelf in bedwang te houden, leert mij discipline hebben. Ik merk dat ik meer zelfbeheersing heb en het leert mij baas zijn over mijn lusten en begeertes. Elke dag dat ik vast zie ik dan ook als een stap vooruit in mijn persoonlijke ontwikkeling, ik kom er sterker uit. Het vasten is dus voor mij een manier om bewust te worden van de zwakheden in mijn karakter en aan deze te werken.

Allah schonk mij kracht in de eerste week van de ramadan

De eerste week van ramadan schonk Allah mij dan ook veel. Zo functioneerde ik prima voor iemand die verslaafd is aan koffie. Ik had geen enkele vorm van afkickverschijnselen ondervonden. Met een volle agenda ging ik de eerste week in en wat ik merkte was dat mijn sabr (geduld) en tijd die ik had ongelofelijk waren. Ik raakte niet snel geïrriteerd, ik kon gefocust mijn to-do lijstjes afmaken. En dat allemaal zonder koffie. Guess thats called ramadan powerrr!

(Zal vast geen toeval zijn dat belangrijke gebeurtenissen in de islam tijdens de ramadan plaats vonden zoals; de slag bij Badr, inname van Mekka, verovering van Andalusie)

Met die insteek dacht ik bij mezelf “laat ik de reis naar Marokko vastende afleggen”. Ik reed van Amsterdam naar Almeria. Met de auto dat is zo een 2400km. Daar nam ik de Ferry naar Nador en van Nador naar Alhoceima. Dat is ook nog zo een 150 km. Reizigers hebben een vrijstelling van Allah om te eten tijdens hun reis, dit wordt ook aangeraden als je er vermoeider van wordt of als de hitte overheerst. Nou heb ik even geluk, tijdens de warme zon van Frankrijk, Spanje en Marokko had ik de airco aan in de auto en in tijden van vermoeidheid, kon ik gewoon even mijn rust nemen en lekker slapen. De wedstrijd Nederland-Costa Rica, op de Franse en daarna Spaanse radio was ook wel een manier om wakker te blijven, gelukkig hebben we gewonnen.

Over het algemeen heb de reis door het vasten wel extra bewust meegemaakt, af en toe kwam ik mezelf tegen, dat gebeurt wel eens wanneer ik lange tijd alleen op mezelf ben aangewezen.

Daarom ben ik blij dat ik nu op een voor mij rustige en bijzondere plek ben aangekomen. El Maghreb, mijn geliefde Marokko, het land van mijn ouders en generaties daarvoor. Mijn innerlijke reis zal namelijk nog wel een tijdje doorgaan, daarvan is de ramadan mijn bijrijder. Het reflecteren en voornemens van mij zullen zich in de aankomende dagen vorm aannemen en ik zal jullie daarin meenemen.

Lets go!

Op de hoogte blijven van meer leuke columns? Like ons dan op Facebook.

Yellah, deel a mattie
Hafsa Mahraoui
Schrijfster, onderneemster, talent-coach, spreker, event planner, moslima, Marokkaanse jongedame met enorm veel ambities. Met mijn columns wil ik mensen raken, ik wil informatie delen en andere perspectieven laten zien. Ik wil mensen inspireren, motiveren en aanzetten tot zelf onderzoek.

2 REACTIES

  1. Salam Aleikum zuster,

    Zag je titel staan, maar leuk verhaal overigens, alleen voor de duidelijkheid, vasten tijdens reizen is verboden. In een hadith over een reis van profeet Mohamed VZMH , probeerden zijn sahaba door te blijven vasten. De profeet Mohamed VZhMH kreeg dit in de gaten en verplichte hen te drinken/eten. Daarbij zeggende Allahu Ahlam, zij die mij niet gehoorzamen, gehoorzamen ook Allah op die manier niet. Deze hadith is ongeveer in die trant.

    Salam

  2. Ik wens je een geweldig tijd in Marokko en vind het echt knap dat je tijdens je reis hebt gevast. Ramadan Kareem en may all your fasts and dua’s be accepted- Ameen 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in