Stop met denken dat je als allochtoon niet aan het werk komt! Als je zelf gaat denken dat je niet aan het werk komt, dan straal je dat ook uit. Als jij er positief in staat en zelfverzekerd bent dan is het de eerste stap om jezelf te profileren. Laat die negatieve gedachtes en gevoelens achter je, daarna komt de rest.

Op 17 maart 2016 was ik aanwezig op het jaarlijkse HvA carrière-event voor studenten en alumni. Tijdens dit event was Humberto Tan de spreker die mij bij is gebleven. De adviezen die hij toen gaf, deel ik nu graag met jullie.

Humberto Tan gelooft niet dat je heel erg voor een bepaalde baan kan studeren. Je hebt bepaalde kennis en een specialisme die anderen niet hebben, daar moet je wat mee gaan doen. In wat soort beroep dat uitkomt, maakt niet uit. Het moment wanneer Humberto Tan rechten aan het studeren was, dacht hij wel is na om rechter of diplomaat te worden. Na zijn stage sprak hem het beroep advocaat aan.

Je durft te falen, als het goed is

“Er zijn weinig mensen die heel specifiek weten wat ze willen,” zegt Tan. Degenen die het wel weten en in een rechte lijn vooruit gaan met wat zij precies willen, noemt hij extreem gepassioneerd. “De sukkels,” waaronder Humberto zichzelf omschrijft, “die moeten zoeken. Het leven bestaat niet uit een rechte lijn. Die lijn gaat op en neer. Door middel van ervaringen, trial and error (vallen en opstaan) kom je uiteindelijk terecht bij het leukste werk.”

Als je jong bent dan kan je niet moe worden. Pas na je veertigste

Een andere tip, of beter gezegd een must, is volgens Humberto dat jij je echt moet openstellen voor de wereld. De jongeren hebben één belangrijke kracht: onbevangenheid. “Jullie durven te falen, als het goed is. Als je jong bent, dan kan je niet moe worden. Je denkt dat je moe bent, maar dat ben je niet. Pas na je 40ste krijg je dat gevoel dat je moe aan het worden bent. Je kan dus heel hard werken, stel je open voor de wereld en wees nieuwsgierig,” vertelt Tan.

Mislukking hoort bij het leven, openbaart hij. Hij vertelt dat sommige mensen meer mislukkingen ervaren dan anderen. Ook zegt hij dat bedrijven je zeker op rare gronden gaan afwijzen, maar dat je geen andere keuze hebt dan vooruit te bewegen. Het moment dat je naar achteren gaat, namelijk terug blijven kijken naar wat je is aangedaan, ga je zeker niet vooruit. Het enige wat je kan doen, hoe klein die kans ook is, is vooruit bewegen, vertelt hij met een serieuze blik.

Opzoek naar meer waardevolle tips? Check dit

Humberto Tan geeft vervolgens het voorbeeld weer van het TV programma “mijn man kan niet dansen,” dat hij heeft gedaan samen met John de Mol. Hij vond het echt leuk om te doen, maar het programma is mislukt. Het waren acht afleveringen en er zijn precies twee uitgezonden. Niemand keek naar dat programma. “Ga je dan janken dat het mislukt?” vraagt hij. Na de mislukking staat Humberto nog steeds achter zijn keuze. “Het wordt pas een probleem als je niet het realisme hebt dat je denkt dat het kan mislukken. Dus tegenslag hoort erbij en als het gebeurt, beweeg vooruit,” adviseert hij.

Tot slot geeft Humberto Tan aan dat carrière, werk en studie allemaal randzaken zijn van het leven. Wij maken deze zaken heel belangrijk, zeker in de fase van het studentenleven. “Weet je wat belangrijk is? Gezondheid, familie en vrienden. Het is logisch dat jij je druk maakt over je toekomst en werk, maar onthoud, je hebt een toekomst!”, aldus Humberto Tan.Yellah, deel a mattie
Sahar Ahmed
Masterstudent, docent economie, studiecoach & moslima met veel doorzettingskracht. Haar specialisaties en interesses liggen bij onderwijs, organisatie, motiveren, talentmanagement en ontwikkeling. In haar vrije tijd is zij op de tennisbaan te vinden. De Pakistaanse cultuur en de islam zijn haar identiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in