De afgelopen dagen zijn er meerdere Black Lives Matter demonstraties geweest over de hele wereld naar aanleiding van de moord op George Floyd door een politieagent. Ook in Nederland is gedemonstreerd. Gelukkig is er veel support door de witte bevolking voor deze beweging. Echter frustreert me iets aan dit feit. 

In Nederland begon het op 1 juni 2020 op de Dam in Amsterdam. Duizenden mensen kwamen bij elkaar om te demonstreren tegen politiegeweld. In dit geval politiegeweld in Amerika waar witte agenten structureel zwarte onschuldige mannen vermoorden. Dit keer was de moord op George Floyd de aanleiding, die tevergeefs smeekte om zijn leven.

Ook witte mensen
Na Amsterdam volgden er demonstraties ook in steden als Den Haag, Utrecht en Groningen. Alle demonstraties trokken veel mensen. Niet alleen zwarte mensen maar ook witte mensen. Autochtonen die hun medeleven uiten en het onrecht afkeuren. Autochtonen die ook vinden dat dit moet stoppen. Dat ook etnisch profileren in Nederland moet stoppen en al het racisme dat aanwezig is in dit kleine prachtig kikkerlandje. 

Bordjes met teksten 
Veel demonstranten maken dan op creatieve wijze bordjes met statements die ze willen uitdragen. Veel gebruikt is dan ook de tekst “Black Lives Matter’’, zoals de beweging ook heet. Een duidelijke boodschap voor een duidelijk probleem lijkt mij. 

“All Lives Matter” bordjes
Echter zie ik veel witte mensen met hashtags deze boodschap ombuigen naar “All lives matter”. Ook heb ik foto’s op sociale media voorbij zien komen waarop mensen deze tekst op bordjes hebben geschreven en bij de demonstraties aanwezig zijn. Ik begrijp dat je graag de beweging wilt steunen en het wat persoonlijker voor jezelf wilt maken, maar doe dit niet alstublieft. Want dit gaat niet om jou. Als je naar een Black Lives Matter demonstratie gaat houd het dan ook bij Black lives. Want daar gaat het juist om. Zet jezelf even opzij en kom op voor de ander, voor de ‘’blacks’’ en laat even de rest voor wat het is. We hebben het hier namelijk niet over alles maar het gaat om iets specifieks, namelijk: Black Lives die ontnomen worden door racistische motieven. 

Dit doe je ook niet…..
Dat is alsof als je naar de begrafenis van een voor jou onbekend persoon zou gaan met in je hand heel groot een foto van jouw niet-overleden dierbaren en dat je dan een toespraak zou houden met “als zij zouden overlijden zou het ook heel verdrietig zijn”. 

Dat doe je niet. Terecht ook. Doe dit dus ook niet aub en laat je “All lives matter” bordje gewoon thuis en laat de hashtag achterwege. Volg het voorbeeld van de dame op de foto hierboven.

Foto credits: Wassila AarabVolg ons:

 

Yellah, deel a mattie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in