We zijn weer aanbeland bij de 9e maand van de islamitische kalender, de Ramadan. Moslims vasten 30 dagen lang van zonsopgang tot zonsondergang. Wat houdt de Ramadan in voor mij?

Hoewel we in Nederland zo ongeveer 19 uur moeten vasten, kijk ik toch elke keer weer uit naar deze mooie maand. De maand waarin je tot rust komt, lichamelijk en geestelijk. De maand waarin we nog dichter tot Allah kunnen komen, door middel van extra gebeden te verrichten en de Koran te lezen.

Deelname aan de Ramadan laat je nadenken over alles wat je hebt in het leven. Je bent hierdoor extra dankbaar voor alles wat je wel hebt. Je hebt solidariteit tegenover andere mensen die niet alles bezitten wat wij wel hebben.

Ramadan is een maand van samenkomen; familie, vrienden, kennissen en buren, iedereen komt samen. Men organiseert ook verschillende iftars om zo ook meer mensen bij elkaar te brengen. Zo is het mogelijk voor mensen die als enige in hun omgeving Ramadan hebben, om toch het vasten te verbreken met meerdere mensen en samen de sfeer te ervaren. Zo organiseren wij met onze studievereniging Aladdin in samenwerking met drie andere verenigingen, een grote iftar voor Utrechtse niet-moslim en moslim studenten. Zo hebben we dus een manier om verschillende mensen bij elkaar te brengen.

Ramadan leert je discipline te krijgen. Je kan niet gelijk nemen of pakken wat je wilt op dat moment, want je onthoudt jezelf ervan. Je leert te wachten om iets te nemen dat je normaal gelijk zou kunnen pakken. Op deze manier word je sterker en geduldiger. Geduldig zijn is uiteindelijk niet alleen toepasbaar op eten en drinken, maar ook op vele andere zaken.

In de Ramadan spreken we ook van zelfreiniging. Hier hebben we het niet alleen over een lichamelijke reiniging, maar ook geestelijk. Je bent je bewust van je gedachtes en denkt beter na over de dingen die je wilt zeggen en hoe je dat kan overbrengen op de ander.

Een maand vol vergeving. Deze maand is de beste maand om mensen te vergeven. Tevens ook om zelf om vergiffenis te vragen aan mensen die je misschien minder hebt behandeld of ooit pijn hebt gedaan.

Ook gebruiken wij deze maand om terug te kijken op wat er allemaal gebeurd is. Wat kan je beter doen? Hoe wil je verder gaan en wat wil je nog meer doen? Een goed moment voor zelfreflectie. Zelf kan ik terugkijken op een mooi jaar. Een jaar vol gezelligheid, liefde, steun, mooie mensen, spontane ideeën, inspirerende evenementen, leuke ontmoetingen en nog veel meer.

Ik wil iedereen een mooie en gezegende Ramadan toewensen en dat al jullie gebeden verhoord mogen worden en het vasten geaccepteerd zal worden door Allah. En zoals we in het Arabisch zeggen: Ramadan Kareem!

Voor alle niet-moslims: ik nodig jullie uit om een keertje langs te komen en gezellig mee te genieten van de sfeer en de Ramadan zelf een keer te ervaren.


Volg ons:


Yellah, deel a mattie
Randa Ibrahim
Geboren en getogen in Hilversum met Egyptische roots. Gemotiveerde, hardwerkende, spontane, ambitieuze studente Economie & Bedrijfseconomie en Islam & Arabisch aan de Universiteit Utrecht die houdt van shoppen, dansen, koken en lekker eten. Trotse moslima en allochtoon, laat graag zien hoe mooi de islam en de Arabische cultuur is. Houdt van alle soorten mensen en ziet graag iedereen gelukkig. Heel behulpzaam, kan niet stilzitten en gaat uitdagingen niet uit de weg. Geeft altijd de volle 100% om te bereiken wat ze wil.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in