Vorige week dinsdag begon de Israëlische regering met luchtaanvallen op Gaza. Aanleiding was de ontvoering en dood van drie Israëlische tieners en de gillende keukenmeiden, die door de Hamas afgevuurd werden op Israël.

Minister Timmermans reageerde al snel op de moorden met het volgende;

 Mijn gedachten zijn bij hun ouders en dierbaren die dit verlies moeten dragen. Gilad, Naftali en Eyal zijn uit het leven weggerukt nog voor dat leven goed en wel begonnen was. Ik hoop dat de daders snel worden gevonden en voor de rechter verantwoording afleggen voor deze laffe gruweldaad.

Een terechte reactie zoals wij van onze minister mogen verwachten. Soortgelijke reacties kwamen van vrijwel alle wereldleiders.

Tot zaterdagmiddag zijn volgens de VN 126 Palestijnen omgekomen door Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Er vielen 89 burgerdoden. 27 kinderen kwamen om het leven. 910 Palestijnen raakten gewond, onder wie 230 kinderen en 270 vrouwen. Dus 1 op de 3 doden zijn kinderen en 1 op de 2 gewonden zijn kind of vrouw. Inmiddels is het dodental opgelopen tot boven de 160 en het aantal gewonden is de 1100 gepasseerd. Daarnaast laat een andere berekening zien dat er in Palestina elke 3 dagen een kind sterft door het toedoen van het Israëlisch leger. Dan laat ik de onmenselijke omstandigheden waaronder vele Palestijnen moeten leven sinds 1948, buiten beschouwing. En wat was de reactie van minister Timmermans op deze aanval?

Nederland roept op tot kalmte en terughoudendheid.

Daarnaast uitte hij zijn bezorgdheid over het aantal burger slachtoffers en gaf Israël gelijk in haar recht zich te verdedigen tegen de gillende keukenmeiden van Hamas. Er kwamen soortgelijke reacties van vrijwel alle wereldleiders en internationale media, die het als een gelijkwaardige oorlog aan de mensen thuis presenteren. Dit is echter niet iets nieuws. Israël heeft sinds 1948 alle mogelijke verdragen op het gebied van mensen- en oorlogsrecht herhaaldelijk geschonden. Toch is dit altijd geaccepteerd.

Ik kan helaas niet anders stellen dan dat de wereldleiders een Palestijn niet als mens, maar als dier zien. Kudde vee bedoeld voor massaconsumptie, gevangen gezet in een megastal genaamd Gaza. Vee dat afgeslacht wordt onder het toeziend oog van de internationale gemeenschap. Verschillende soorten Palestijns vlees als baby’s, kinderen, tieners, vrouwen, mannen en ouderen. Ook is er een keurmerk ontwikkeld op dode Palestijnen, namelijk biologisch Palestijnenvlees. Niet vermoord in Gaza, maar in ‘vrijheid’ gestorven in Israël, de Westelijke-Jordaanoever of in een van de vele vluchtelingenkampen in de omringende landen. Een keurmerk om het naoorlogse geweten van Nederland en andere landen te sussen.

Palestina, en vooral Gaza, is een plek geworden waar mensen, onder militaire dwang, bijeengebracht zijn. Het is een plek geworden om politieke tegenstanders of anderszins ongewenste mensen op grond van etnische en religieuze kenmerken te isoleren en psychisch en/of fysiek te breken, in sommige gevallen te doden. Een open lucht gevangenis, een Romeinse Arena anno 2014 waarbij de Palestijnen voor onbepaalde tijd, zonder tussenkomst van een rechtbank en rechtshulp en zonder enig recht op inspraak gevangen worden gehouden. Op Wikipedia kun je deze beschrijving terug vinden onder de zoekterm concentratiekamp. De wereldleiders kijken de andere kant op.

Gelukkig bestaat er op volksniveau nog een collectief geweten. Een collectief geweten om ons allen eraan te herinneren dat het in Nederland en de restDemonstratie Den Haag Gaza van de wereld ontbreekt aan politiek en moreel leiderschap. Een collectief geweten in de vorm van burgers. Burgers die zich verzetten tegen de hypocrisie en passiviteit van (inter)nationale politici en media. Dit collectief geweten kwam afgelopen zaterdag met duizenden mensen bijeen om te demonstreren op het Spuiplein in Den Haag,  internationale stad van ‘Vrede en Gerechtigheid’. Een collectief geweten die o.a. minister van Buitenlandse Schijnheiligheid, zoals Appa het mooi verwoordde, en (inter)nationale politici en media opriepen om de Palestijnen een menswaardig bestaan te gunnen.

Een oproep om een eind te maken aan het lijden van het Palestijnse volk. Een oproep voor vrede, een oproep om iedereen te herinneren.

Een dringende oproep om Palestijns mensenvlees als consumptiemiddel per direct uit de schappen te halen.

Op de hoogte blijven van meer opinies? Like ons dan op Facebook

Yellah, deel a mattie
Cemil Yilmaz
Geboren in Tukkerland (Enschede), van oorsprong Arabisch Turks en een smeltkroes van verschillende culturen. Een mix van culturen die mij verder hebben geholpen in zowel mijn persoonlijke leven als in mijn carrière. Als medeoprichter en bestuurslid van Agora (netwerk voor multiculturele professionals) ben ik dagelijks bezig met het onderwerp de meerwaarde van diversiteit en de manier waarop we optimaal gebruik kunnen maken van de unieke waarden en kwaliteiten van multicultureel talent binnen alle lagen van organisaties. Oprichter van Dr. Silk Road. Een consultancybureau geïnspireerd door de eeuwenoude zijdeweg, wat eeuwenlang verbinding was tussen Oost en West. Zoals Aristoteles al zei: ‘Het geheel is meer dan de som der delen

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in