Soms is het echt niet makkelijk om je doel of je passie te volgen. Wat je nodig hebt is een hoop doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. In de afgelopen zes maanden heb ik een nare periode ervaren.

Het behalen van mijn doel werd steeds moeilijker. Voor het afronden van mijn studie was ik een scriptie aan het schrijven. In eerste instantie leek deze klus veel makkelijker, maar keer op keer kreeg ik bericht dat mijn scriptie niet goed was. Deze situatie was heel demotiverend en in plaats van 5 maanden, was ik 7 maanden bezig met mijn scriptie. Heel vaak kreeg ik het gevoel dat ik hier mee moest stoppen. Het kostte mij teveel energie en ik werd er niet gelukkig van.

Het bedrijf waar ik stage liep was niet mijn plek. Mijn einddoel was niet om bij de gemeente te werken, maar de gemeente was een middel om mijn studie af te ronden. De gemeente is een toffe werkplek, maar niet mijn wereld. Mijn passie is het werken in het onderwijs. Na mijn hbo-diploma ging ik de kopopleiding leraar bedrijfseconomie en algemene economie doen. Alleen die scriptie zat in de weg om mijn passie te volgen. Op een gegeven moment werd het een race tegen de klok. Ik moest voor september afstuderen om te starten met de kopopleiding en dat lukte helaas niet.

Voor 1 september kreeg ik te horen dat mijn scriptie weer geen voldoende was. Het was nog niet helemaal afgekeurd. Ik had een kans, maar wat mij dwars zat was dat ik niet met mijn nieuwe opleiding kon beginnen. Op dat moment besefte ik één ding. Dit is niet het moment om te betreuren, maar om te vechten en te kijken naar mogelijkheden. Door communicatie en door te laten zien dat ik echt iets wil, kwam ik met de nieuwe opleiding tot een compromis.

Mijn opleiding had contact opgenomen met de nieuwe opleiding of ik nog een kans kon krijgen. Die kans kreeg ik! Ik had tien dagen de tijd om af te studeren. Er was hoop en motivatie om door te gaan. Al heel snel kreeg ik weer een reality-check. In tien dagen moest ik een aanvullend onderzoek doen bij de gemeente en een aanvullend literatuur onderzoek. Mijn omgeving reageerde wel met twijfels of het mij zou lukken, maar er waren ook mensen die in mij geloofden. Om mijn doel te behalen moest ik prioriteiten stellen. Alles was stopgezet: mijn werk, contact met vrienden, social media, bloggen en stage. Tien dagen lang heb ik gemiddeld tien uurtjes per dag aan mijn scriptie gezeten. Ik verbaas mezelf dat ik dit heb bereikt.

Nu zul je je afvragen hoe ik dit heb volgehouden?
Belangrijk is om je einddoel voor ogen te hebben. Waar wil je naartoe en waarom? Je werkt ergens naar toe omdat je daar gelukkig van wordt of het is je passie.
Beloon jezelf door voldoende pauzemomenten in te lassen en te visualiseren dat het je lukt (In het boek Persoonlijk succes is een keuze, geschreven door George Arakel, is daar een hele hoofdstuk aan gewijd).
Zoek de mensen op die je motiveren, inspireren en je oprecht willen helpen.

Laat je niet demotiveren. Blijf strijden voor je doel, want als jij je doel hebt behaald, heb je gewonnen! Je voelt je sterker en je gaat vanaf dat punt verder naar de volgende overwinning!

Yellah, deel a mattie
Sahar Ahmed
Masterstudent, docent economie, studiecoach & moslima met veel doorzettingskracht. Haar specialisaties en interesses liggen bij onderwijs, organisatie, motiveren, talentmanagement en ontwikkeling. In haar vrije tijd is zij op de tennisbaan te vinden. De Pakistaanse cultuur en de islam zijn haar identiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in